ТОВАРОЗНАВЧІ ПРОБЛЕМИ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ТОВАРОЗНАВЧІ ПРОБЛЕМИ ФАЛЬСИФІКАЦІЇ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

06.09.2024 12:58

[3. Технічні науки]

Автор: Лозова Тетяна Михайлівна, доктор технічних наук, професор, Львівський торговельно-економічний університет, м. Львів



У зв’язку з отриманням Україною статусу кандидата в члени ЄС розширюється можливість розвитку торговельних відносин. Значну частку серед усіх товарів, які підлягають експорту-імпорту, посідають саме харчові продукти. У сучасних умовах в Україні впровадження європейських вимог до якості та безпечності харчових продуктів набуло надзвичайної актуальності. Проте водночас дуже гостро постало питання фальсифікації харчових продуктів. 

Фальсифікація (від лат. falsificatio – підроблення) – дія, спрямована на обман споживача підробленням харчових продуктів з метою наживи. Зазвичай, фальсифікують одну або декілька характеристик харчових продуктів. Найпоширеніші три способи фальсифікації: часткова заміна харчового продукту водою; додавання до нього замінника із нижчою якістю, який імітує натуральний харчовий продукт; заміна натурального продукту імітатором. Часто фальсифікація харчових продуктів пов’язана із підмішуванням більш дешевих речовин у харчові продукти, збільшенням або заміною дешевими продуктами основної маси продуктів.

Фальсифікація продуктів харчування – це питання на даний час є досить актуальним для вітчизняних виробників. Фальсифікацію з продуктами харчування можна назвати шахрайством, тому що виробники фальсифікатів свідомо зловживають довірою споживачів, при цьому порушуючи ряд законодавчих актів. Шахрайство з продуктами харчування може відбуватися на будь-якому етапі ланцюжка поставок харчових продуктів. 

На даний час можна виділити такі види фальсифікації: асортиментна (видова); якісна; кількісна; вартісна; інформаційна; комплексна. Кожний вид фальсифікації має свої засоби підробки товару.

Асортиментна фальсифікація полягає у повній або частковій заміні продукту зі збереженням схожості однієї чи кількох ознак за рахунок часткового розведення водою, додавання замінників більш низького ґатунку, які імітують натуральний продукт (харчових чи нехарчових), або заміни продукту імітаторами з нижчими споживчими властивостями, які спеціально розробляють для заміни натуральних. Якісна фальсифікація полягає у додаванні до продукту харчових або нехарчових добавок, які поліпшують органолептичні властивості. Об’єктом такого виду фальсифікації є харчові продукти з різними добавками або порушеними рецептурами. Кількісна фальсифікація полягає в обмані споживача за рахунок значного відхилення параметрів товару від граничної норми (найчастіше ‒ недолив у пляшки, використання дизайнерської тари меншого об’єму). Вартісна фальсифікація здійснюється за рахунок реалізації фальсифікованих продуктів за цінами натурального продукту, за зниженими цінами, за цінами, що перевищують ціни натурального аналога. Інформаційна ‒ полягає у наданні виробником недостовірної інформації про товар або її частковому приховуванні.

На жаль, на даний час, цільовий споживач, може зіштовхнутися з усіма, переліченими вище видами фальсифікації. Найбільш розповсюдженими в наш час є асортиментна/якісна та кількісна фальсифікація.

Досить поширеною є фальсифікація у виробництві борошняних та кондитерських виробів. Основними видами фальсифікації цих товарів є якісна та кількісна, значно рідше зустрічається асортиментна. При цьому переважає технологічна фальсифікація. 

Найбільш розповсюдженою асортиментною фальсифікацією хліба і хлібобулочних виробів є продаж виробів, вироблених із борошна І-го сорту під виглядом виробів із борошна вищого сорту. Відрізнити таку підробку можна і по кольору, але більш точний висновок можна зробити на основі фізико-хімічних показників: вмісту клейковини, пентозанів, кальцію, фосфору, заліза, що може провести експерт. На сьогодні широко використовується така фальсифікація, як додавання поліпшувачів борошна. Здобні булочні вироби дуже часто фальсифікують шляхом недовкладення вартісних компонентів (олії, яєць, цукру, маку, родзинок, горіхів та ін.), передбачених рецептурою, або заміни дорогих компонентів дешевшими. Для подовження термінів зберігання хлібобулочних виробів у них можуть додавати консерванти. У багатьох кондитерських виробах частіше зустрічається якісна фальсифікація за рахунок недовкладення найбільш цінної сировини за рецептурою. Так, при виробництві борошняних кондитерських виробів можливі недовкладення жиру, цукру, прянощів, рому та інших компонентів. 

Збільшується на ринку кількість фальсифікованого солодковершкового масла у спосіб заміни молочного натурального рослинними (пальмовими) жирами та багато різних інших видів фальсифікатів. 

Для припинення незаконної діяльності фальсифікаторів необхідний постійний контроль за якістю товарів, починаючи від сировини, напівфабрикатів і закінчуючи готовою продукцією. Тому науковцями невпинно розробляються сучасні методи виявлення фальсифікації багатьох основних груп товарів.

Література

1. Фальсифікація харчових продуктів. Електронний ресурс : https://uk.wikipedia.org/wiki/.

2. Методи визначення фальсифікації товарів / А. А. Дубініна, І. Ф. Овчиннікова, С. О. Дубініна, Т. М. Летута, М. О. Науменко. – К. : «Видавничий дім «Професіонал», Центр учбової літератури, 2010. – 272 с.

3. Фальсифікація харчових продуктів у ланцюзі постачання. Електронний ресурс : https://www.qualityaustria.com.pl/ua/aktualnosci/.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення