ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

13.06.2024 14:47

[2. Економічні науки]

Автор: Халіна Вероніка Юріївна, кандидат економічних наук, доцент, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, м. Харків; Колбасинський Юрій Володимирович, аспірант, Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова, м. Харків


ORCID: 0000-0001-6753-6414 Халіна В.Ю.

ORCID: 0009-0008-9541-8050 Колбасинський Ю.В.

Під час повномасштабного вторгнення, будівельна галузь України зазнала суттєвих змін та викликів [1-12]. Водночас спостерігаються певні тенденції розвитку, які формують нову реальність для галузі (рис. 1). Однією з основних тенденцій, є скорочення внутрішнього ринку будівельних матеріалів, що пов’язано як з енергетичними та безпековими проблемами діяльності підприємств з виробництва будівельних матеріалів, так і з їх руйнуванням й пошкодженням на території бойових дій. Погіршує ситуацію з будівельними матеріалами проблема їх імпорту, яка виникла через блокування роботи портової інфраструктури. Найгострішою проблемою, не лише для будівельної галузі, є дефіцит кадрів, що пов’язано з еміграцією кваліфікованих кадрів, а також з їх мобілізацією.

Всі проблеми в будівельній галузі так чи інакше призводять до зростання собівартості будівництва. Сюди додається також коливання курсу, збільшення вартості паливно-мастильних матеріалів, енергетична криза, фактичне припинення товарного і комерційного кредитування, закладення постачальниками у вартість додаткових ризиків, перебудова зав’язків і логістики – все це впливає на собівартість будівництва. Крім того, на вартість будівництва житлової і громадської нерухомості ще значно вплине підвищення вимог з цивільного захисту, насамперед це стосується влаштування сховищ і укритті у складі об’єктів [10]. Посилення фактору форс-мажорних обставин, пов’язано насамперед з загостренням безпекової ситуації (обстріли, тривоги), енергетичною кризою (блекаути), зривами поставок тощо.




Рисунок 1 – Тенденції розвитку будівельної галузі (складено на основі [10-12])

Одним з ключових факторів впливу є підготовка до повоєнної відбудови. Процес вже розпочався зі створення «Плану Відновлення України», в рамках якого визначено перелік Національних програм для досягнення ключових результатів. «U-LEAD з Європою» розпочав надання підтримки 24 відібраним громадам у розробці Програм комплексного відновлення території та Планів відновлення та розвитку громади. Програма комплексного відновлення території – це аналітично-просторовий документ, який визначає основні містобудівні та соціально-економічні пріоритети політики відновлення території, постраждалої внаслідок збройної агресії. План відновлення та розвитку громади – це документ стратегічного планування, який включатиме завдання і заходи відновлення та розвитку, проекти місцевого розвитку [10].

Майбутнє будівельної галузі України залежить від багатьох факторів, в тому числі від ходу війни, економічної ситуації в країні та обсягів інвестицій. Однак, незважаючи на виклики, галузь має потенціал для відновлення та розвитку після закінчення війни.

Література

1. Халіна В.Ю. Концептуальний базис адаптивного розвитку екосистем. Збірник наукових праць Державного університету інфраструктури та технологій. 2019. 46. С. 118-124.

2. Khalina V.Yu., Smachylo V. V., Butskyi V. O., Ustilovska A. S. Formation of the newest educational paradigm under influence of global exogenous factors. Almanahul SWorld Issue. 2020. №4. Pp.188-192.

3. Халіна В., Васильєва Т. Структурно-функціональний підхід до формування клієнтоорієнтованої стратегії розвитку підприємства. Економіка та суспільство. 2020. 22. URL: https://www.economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/118.

4. Халіна В.Ю., Васильєва Т.С. Теоретичні аспекти формування клієнтоорієнтованої стратегії розвитку підприємства. Ефективна економіка. 2019. № 9. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/9_2019/49.pdf.

5. Ustilovska A., Khalina V., Smachylo V., Kolmakova O., Chumak E. Analysis of the transport industry’s personnel. Sciences of Europe. 2021. (78-2), 61-68.

6. Смачило В.В., Халіна В.Ю. Теоретичні аспекти сестейнового розвитку: екологічна та соціальна відповідальність бізнесу. Економічний форум. 2016. № 2. С. 77–81.

7. Халіна В. Ю. Виклики BANI світу та нові можливості розвитку Soft Skills. Роль соціального та емоційного інтелекту як найважливіших soft-skills ХХІ століття в освітньому процесі. 6 березня-16 квітня 2023. С.424-427. URL: http://surl.li/lsoxt.

8. Халіна В.Ю., Абєлєнцев Є.В. Теорія адаптації бізнесу до умов невизначеності. Економіка та суспільство. №55. 2023. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/2820/2740.  

9. Халіна В.Ю., Васильєва Т.С. Клієнтоорієнтованість як нова парадигма ведення бізнесу. Економіка та держава. 2018. № 9. С. 75–78.

10. Тенденції в будівельній галузі під час воєнного стану. URL: https://blog.liga.net/user/mzhuzha/article/51593.  

11. Промислове будівництво в Україні: виклики 2024 року в умовах війни. URL: https://www.aleksandria-bud.com.ua/promislove-budivnictvo.  

12. 4 тренди, які вплинуть на будівельну галузь у 2024р. URL:https://propertytimes.com.ua/technologies/4_trendi_yaki_vplinut_na_budivelnu_galuz_u_2024_rotsi.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення