ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ НА РОЗВИТОК ТРАНСПАРЕНТНОСТІ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ НА РОЗВИТОК ТРАНСПАРЕНТНОСТІ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

13.06.2024 14:38

[2. Економічні науки]

Автор: Халіна Вероніка Юріївна, кандидат економічних наук, доцент, Харківський національний університет міського господарства імені О.М. Бекетова, м. Харків; Абєлєнцев Євген Васильович, аспірант, Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова, м. Харків


ORCID: 0000-0001-6753-6414 Халіна В.Ю.

ORCID: 0009-0009-4369-4501 Абєлєнцев Є.В.

Фінансування відбудови здійснюватиметься з різних джерел, в тому числі, за допомогою міжнародних партнерів. Ці процеси потребують максимальної прозорості в освоєнні коштів і цільовому їх спрямуванні. На сьогоднішній день зроблені значні кроки із досягнення транспарентності у будівельній сфері [1-12].

Так, DREAM – це державна цифрова екосистема для підзвітного управління відновленням, яка створює цифровий шлях для всіх проєктів відбудови, відновлення та розвитку і забезпечує їх прозору та ефективну реалізацію на національному, регіональному та місцевому рівнях. DREAM – «єдине вікно» для роботи з проєктами відновлення. DREAM збирає, упорядковує та публікує відкриті дані на всіх етапах проєктів відновлення в режимі реального часу, впроваджуючи найвищі стандарти прозорості та підзвітності. Будь-хто в будь-якому місці може контролювати результативність реалізації проєкту та використовувати цю інформацію для зменшення ризиків, створення точної звітності та покращення загальної ефективності проєкту [13]. 

Портал Єдиної система в сфері будівництва є публічною частиною Єдина державна електронна система у сфері будівництва (скорочено – ЄДЕСБ) та має на меті забезпечення безкоштовного безперешкодного доступу до інформації, що створюється в системі для всіх типів користувачів. На даному етапі Портал забезпечує зручний пошук інформації з можливістю проектування даних на карту, а також базові аналітичні інструменти. Також на порталі доступні корисні онлайн сервіси, які стануть в нагоді як професіоналам в цій сфері так і новачкам. Функціональність Порталу буде розширюватися по мірі розвитку Єдиної системи в сфері будівництва [14]. При цьому ЄДЕСБ покликана впорядкувати процес будівництва в Україні і через максимальну публічність інформації зробити його прозорим та вільним від корупції. ЄДЕСБ має реалізувати весь життєвий цикл будівництва об'єкту починаючи з отримання містобудівних умов та обмежень, закінчуючи його введенням в експлуатацію [14].

Пропонується сформувати концепцію транспарентності будівельних підприємств в умовах розвитку цифрової економіки міста, яка включає дві описані вище системи, як глобальні для розвитку цифрової економіки міста. Надважливим елементом цієї концепції є будівельне підприємство і підходи до траспарентності його даних. Відкритість інформації для будівництва є критично важливою, так як від її ступеня залежить довіра стейкхолдерів до діяльності підприємства. Концептуально відкритість поділяється на три зони – зона транспарентності, сіра зона та зона закритої інформації. В зоні транспаретності знаходяться платформи, створені державою для здійснення прозорого відновлення та будівництва, а також відкрита інформація самого підприємства. В результаті формування певного пулу такої інформації відбувається ефект транспарентності, який можна зобразити у вигляді залежності: Т → І → Д, де Т – транспарентність інформації, І – імідж підприємства; Д – довіра стейкхолдерів. У сірій зоні відбуваються процеси, які можуть нашкодити підприємству через комерційний шпіонаж, засоби недобросовісної конкуренції та певні збої в роботі інформаційних систем, тобто інформація може потрапити не в ті руки, або статися її спотворення чи взагалі втрата даних. При цьому для кожного підприємства є зона, межі якої можуть бути різними, закритої інформації (комерційна таємниця, конкурентні переваги, законодавчі обмеження на розповсюдження інформації, особисті дані). 

Література

1. Халіна В.Ю. Концептуальний базис адаптивного розвитку екосистем. Збірник наукових праць Державного університету інфраструктури та технологій. 2019. 46. С. 118-124.

2. Khalina V.Yu., Smachylo V. V., Butskyi V. O., Ustilovska A. S. Formation of the newest educational paradigm under influence of global exogenous factors. Almanahul SWorld Issue. 2020. №4. Pp.188-192.

3. Халіна В., Васильєва Т. Структурно-функціональний підхід до формування клієнтоорієнтованої стратегії розвитку підприємства. Економіка та суспільство. 2020. 22. URL: https://www.economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/118.  

4. Халіна В.Ю., Васильєва Т.С. Теоретичні аспекти формування клієнтоорієнтованої стратегії розвитку підприємства. Ефективна економіка. 2019. № 9. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/9_2019/49.pdf.

5. Ustilovska A., Khalina V., Smachylo V., Kolmakova O., Chumak E. Analysis of the transport industry’s personnel. Sciences of Europe. 2021. (78-2), 61-68.

6. Смачило В.В., Халіна В.Ю. Теоретичні аспекти сестейнового розвитку: екологічна та соціальна відповідальність бізнесу. Економічний форум. 2016. № 2. С. 77–81.

7. Халіна В. Ю. Виклики BANI світу та нові можливості розвитку Soft Skills. Роль соціального та емоційного інтелекту як найважливіших soft-skills ХХІ століття в освітньому процесі. 6 березня-16 квітня 2023. С.424-427. URL: http://surl.li/lsoxt. 

8. Халіна В.Ю., Абєлєнцев Є.В. Теорія адаптації бізнесу до умов невизначеності. Економіка та суспільство. №55. 2023. URL: http://surl.li/ulkgj.

9. Халіна В.Ю., Сироватський О.А. Транспарентність діяльноісті будівельного підприємства як детермінант довіри стейкхолдерів. Економічний простір: Збірник наукових праць. 2020. № 155. С. 74-80.

10. Халіна В.Ю., Абєлєнцев Є.В. Транспарентність будівельних підприємств в умовах розвитку цифрової економіки міста. Підприємництво і торгівля. 2023. №39. URL: http://journals-lute.lviv.ua/index.php/pidpr-torgi/article/view/1502/1413.

11. Халіна В.Ю., Абєлєнцев Є.В. Транспарентність діяльності підприємства як елемент нової бізнес-моделі. Науковий журнал «Інтернаука». 2023. 16. URL: http://surl.li/ulkgm.

12. Халіна В.Ю., Васильєва Т.С. Клієнтоорієнтованість як нова парадигма ведення бізнесу. Економіка та держава. 2018. № 9. С. 75–78.

13. Цифрова екосистема для підзвітного управління відновленням. URL: https://dream.gov.ua/ua.  

14.  Портал державної електронної системи у сфері будівництва. URL: https://e-construction.gov.ua/.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення