СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ

10.06.2024 19:16

[2. Економічні науки]

Автор: Кордзая Натела Ревазівна, доктор економічних наук, професор, Одеський національний технологічний університет, м. Одеса



Система продовольчої безпеки є важливою складовою економічної та соціальної політики держави. Продовольча безпека, як правило, забезпечує національний суверенітет країни та визначає її статус на світовій агропродовольчій арені. 

Принципово нового підходу вимагає забезпечення продовольчої безпеки України в умовах повномасштабної війни. Адже сьогодні, у країні мають місце такі процеси як порушення національного суверенітету, територіальної цілісності, збільшення рівня безробіття серед економічно активного населення й як наслідок зниження його платоспроможності. Крім того, значна міграція українців за кордон, привела до порушення системи виробництва, переробки та постачання продовольства, зокрема, на міжнародний ринок.

Але, не дивлячись на нагальну актуальність питання забезпечення нормального функціонування національної системи продовольчої безпеки, в Україні відсутня спеціальна правова регламентація відносин у сфері гарантування продовольчої безпеки на законодавчому рівні.

З початку 2000-х років не припиняються спроби окремих науковців та посадовців щодо вдосконалення законодавства в сфері продовольчої безпеки. 

Так, перший проект Закону України «Про продовольчу безпеку України» було подано до профільного парламентського комітету народними депутатами у вересні 2005 р., але він не набрав при голосуванні необхідної кількості голосів, а тому не був прийнятий [1]. 

Другу спробу правової регламентації сфери продовольчої безпеки було здійснено в 2011 році, коли майже одночасно було подано два законопроекти - «Про основи продовольчої безпеки України» та «Про продовольчу безпеку України». Обидва документи було розглянуто і вирішено підтримати проект Закону «Про продовольчу безпеку України», але у кінцевому рахунку його було заветовано Президентом України [1]. 

Ще один законопроект «Про продовольчу безпеку України» від 24 жовтня 2012 р. був поданий вже безпосередньо урядом, був  відкликаний і знятий з розгляду [1].

І лише з початком повномасштабної війни питання вдосконалення національного законодавства у сфері правового регулювання забезпечення продовольчої безпеки актуалізувалися з новою силою

З огляду на це, Верховна Рада України прийняла низку відповідних законів, серед яких можна назвати закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24 березня 2022 року[2]. 

Прийняття цього закону можна пояснити тим, що без вирішення назрілих питань про використання земель сільськогосподарського призначення не можуть бути вирішені й нагальні проблеми продовольчої безпеки, що приведе до настання голоду як в Україні, так і за її межами. Крім того, прийнятий Закон є дотичним до передбачених в Указі Президента України «Цілей Сталого Розвитку до 2030 року» умов та ньансів [3, 4]. 

Закріплені в Законі нормативні положення спрямовані на вирішення питань здійснення лише права оренди та інших суб’єктивних прав на користування земельними ділянками сільськогосподарського призначення різних форм власності в умовах запровадженого в Україні режиму воєнного стану та після його закінчення упродовж одного року. А ось інші ключові питання продовольчої безпеки в нормативному акті, нажаль, не були [3].

Таким чином, можна говорити про те, що основною проблемою правового забезпечення функціонування системи продовольчої безпеки України на сьогодні є необхідність докорінного удосконалення законодавства в цій сфері. У першу чергу існує нагальна потреба у прийнятті спеціального Закону «Про продовольчу безпеку України». Закон має включати опис дієвого комплексного механізму забезпечення продовольчої безпеки, побудованого на засадах системно-сінергетичного підходу, системи моніторингу з метою виявлення наявних та потенційно можливих внутрішніх та зовнішніх загроз й спрямованим на вирішення конкретних завдань.

Література

1. Єрмоленко В.М.  Стан і перспективи наукового, нормативно-правового та освітнього забезпечення продовольчої безпеки в Україні / Продовольча та екологічна безпека у воєнний і післявоєнний часи: правові виклики для України та світу: тези доповідей учасників Міжнародної науково - практичної онлайн/офлайн конференції (м. Київ, 16 вересня 2022 р.). Київ: ФОП Ямчинський О.В., 2022. 299, 138-140 

2. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-20#Text. 

3. Носік В.В. Законодавче забезпечення права на доступ до використання сільськогосподарських земель в умовах воєнного стану як передумова продовольчої безпеки/ Продовольча та екологічна безпека у воєнний і післявоєнний часи: правові виклики для України та світу: тези доповідей учасників Міжнародної науково - практичної онлайн/офлайн конференції (м. Київ, 16 вересня 2022 р.). Київ: ФОП Ямчинський О.В., 2022. 299, 138-140

4. Указ Президента України Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року  [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/722/2019#Text




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення