АКТУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ УМОВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

АКТУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ В ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ УМОВАХ

06.06.2024 12:00

[2. Економічні науки]

Автор: Собченко Михайло Олександрович, аспірант кафедри статистики та економічного аналізу Національного університету біоресурсів і природокористування України


В сучасних трансформаційних умовах відновлення і розбудови економіки України одним з найважливіших завдань діяльності сільськогосподарських підприємств є забезпечення їх сталого розвитку на засадах незворотних, закономірних та відцентрованих змін [1]. Саме виконання зазначених характеристик у системі, виокремлює серед інших змін розвиток суб’єкта господарювання як процес. А, кінцевим результатом розвитку є якісно новий стан об’єкту управління.

Незворотність науковцями трактується як неможливість повернення до попереднього стану в результаті настання суттєвих якісних змін у економічній, політичній чи соціально-культурній сферах. Підтвердженням може бути реформування економіки України у 90-х роках минулого століття шляхом  роздержавлення і приватизації, що  спричинило розвиток інституту приватної власності та ринкових відносин. За завершенням війни, незворотність змін пов’язана з безпековою складовою країни за рахунок інтегрування в певні обороні структури та енергетичною незалежністю в тому числі за рахунок повнішого використання можливостей зеленої економіки. Така ознака розвитку, як незворотність, асоціюється в економічній теорії з позитивною динамікою, що потрібно враховувати при формуванні аналітики для оцінки та управління цим процесом. 

Цілеспрямованість розвитку означає його орієнтування  на  певні пріоритети: забезпечення належного рівня добробуту людей, продовольчої безпеки країни, високої конкурентоспроможності підприємств з дотриманням принципів сталого розвитку, який передбачає збалансоване врахування економічних, соціальних та екологічних чинників.

Закономірність розвитку передбачає дотримання законів, правил, норм встановлених суспільством для певної галузі/виду діяльності. Проте для  сільськогосподарських підприємств першочерговим є дотримання природних законів, що регламентують їх діяльність і часто є визначальними для  фінансового забезпечення успішного їх  функціонування.

Проблеми розвитку завжди були в центрі уваги керівників підприємств, але останнім часом вони набули особливої актуальності. Підприємства, прагнучи вижити в умовах воєнної  руйнації, вимушені для реалізації планів розвитку, вишукувати фінансові можливості для придбання/модернізації техніки та устаткування,  вибору ресурсоощадних технологій,  постійного нарощування й оновлення, запитуваної ринком, продукції, через  удосконалення організації її виробництва і збуту. Отже, для вирішення окреслених задач необхідне своєчасне, достатнє фінансування. 

Повномасштабна війна сильно обмежила експортні можливості України, насамперед через порушення логістичних ланцюгів країни, блокування портів, захоплення територій, зниження виробничих потужностей та скорочення площ, придатних для ведення сільського господарства. За попередніми оцінками експертів, прямі втрати аграрного сектору України внаслідок війни вже  понад 10 млрд доларів [2]. В таких умовах, основним інструментом підтримки є виважена політика державного регулювання в аграрній сфері. Сьогодні, для агровиробників наявність дієвих програм державного фінансування, повне та своєчасне відшкодування ПДВ є найдоступнішими джерелами фінансування.

Для успішного функціонування сільськогосподарських підприємств на сучасному ринку необхідно приймати  вмотивовані управлінські рішення, які базуються на своєчасній, повній,  достовірній, фахово-обміркованій аналітиці про стан і можливу зміну параметрів  внутрішнього та зовнішнього середовища. Маючи таку інформацію, є можливість оцінювати розвиток власного підприємства, ефективність використання виробничих ресурсів та природного потенціалу для виконання виробничо-комерційної програми, визначати слабкі та сильні сторони, які  має підприємство, обґрунтовувати траєкторії  розширення виробництва і збуту продукції, робити висновки про достатність власних ресурсів для бажаного розвитку та доцільність залучення додаткових джерел фінансування.

Сьогодні вітчизняні сільськогосподарські підприємства працюють в умовах важко прогнозованих змін бізнес середовища (внутрішнього та зовнішнього), тому особливо актуальним є формування системно-динамічної інформаційно-аналітичної системи менеджменту як передумови ефективного управління господарськими процесами та фінансовим забезпеченням функціонування суб’єкта господарювання. Одним з основних чинників формування фінансового забезпечення діяльності/розвитку підприємств є особлива аналітика, яка б оперативно підтримувала процес  пошуку джерел фінансування в необхідному обсязі та забезпечувала ефективне використання залучених фінансових ресурсів для нормального функціонування підприємства.

Література:

1. Філософський словник-довідник: Українсько-англо-німецько-французький словник-довідник / за ред. І. П. Чорного та О. Є. Бродецького. Чернівці, 2006. 288 с.

2. Збитки, втрати та потреби сільського господарства через повномасштабне вторгнення // Центром досліджень продовольства та землекористування KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України в рамках «Огляд збитків від війни в сільському господарстві України», 2024.

_______________________

Науковий керівник: Савчук Василь Кирилович, доктор економічних наук, професор, професор кафедри статистики та економічного аналізу Національного університету біоресурсів і природокористування України






Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення