АВТОМАТИЗАЦІЯ СИСТЕМ СКЛАДСЬКОГО ОБЛІКУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

АВТОМАТИЗАЦІЯ СИСТЕМ СКЛАДСЬКОГО ОБЛІКУ

03.06.2024 13:03

[2. Економічні науки]

Автор: Чарченко Павло Станіславович, кандидат педагогічних наук, Полтавський університет економіки і торгівлі


В епоху цифрової трансформації економіки, автоматизація складських операцій підприємства стає невід'ємною умовою для досягнення його конкурентоспроможності, збільшуючи швидкість роботи із замовленнями та сприяючи більш коректному обліку товарно-матеріальних цінностей. Впровадження таких систем управління та підтримки складських процесів спрощує та впорядковую бізнес-процеси великих складів та складських комплексів, оптимізуючи пошук, контроль і зберігання інформації про кожен товар на складі, забезпечуючи безперебійну роботу складу. 

Питання вивчення та розроблення нових принципів роботи складу, необхідності впровадження автоматизованих систем управління та підвищенням їх ефективності розкриваються в роботах таких науковіців як Акішина О. В., Бойко Є. О., Дзьобко І. П.,  Качуровський С. В., Тиранський І. П., Чурилов С. В.  [1-6].

Розвиток інформаційних технологій в сфері складської логістики тісно пов'язаний з рівнем їх практичного застосування, що безпосередньо визначається змінами в ринковій економіці. Зростаюча складність ринку виникає внаслідок інтеграції вимог споживачів та формування нових додаткових послуг на кожному етапі. Компанії реагують на ці вимоги різними заходами, включаючи активізацію використання інформаційних технологій для забезпечення необхідного рівня конкурентоспроможності.

Головне завдання для підприємств у цьому контексті - вибір правильного рішення, яке забезпечить необхідний рівень ефективності за доступною ціною. Важливість правильного вибору становить ключову складову системи економічної безпеки підприємства на кожному етапі інвестицій в інформаційні системи.

Опишемо предметну область інформаційної системи, що автоматизує складську діяльність підприємства.

Склад готової продукції не займається комерційною діяльністю, а тільки здійснює процедуру зберігання продукції. Склад повинен виконувати наступні функції: прийом, облік, зберігання та відвантаження готової продукції, приймання готової продукції, комплектація для споживачів, визначення потреби в транспортних засобах, механізованих навантажувальних засобах, тарі і робочій силі для відвантаження продукції, узгодження планів і умов поставок продукції з основного виробництва і за договорами зі сторонніми організаціями, організація приймання продукції сторонніми організаціями, координація діяльності із закупівлі і продажу продукції з наявність вільних складських площ, підготовка звітів про обсяги продукції, а також участь в розгляді претензій та скарг, які надходять на підприємство від споживачів. Склад готової продукції повинен надати створення умов для збереження продукції, що знаходиться на тимчасовому зберіганні, здійснити організацію раціонального зберігання, внутрішнього транспортування, упаковки та підготовки продукції до відправлення, забезпечення збереження продукції, забезпечення високого рівня механізації і автоматизації транспортно-складських операцій, застосування комп'ютерних систем і нормативних умов організації і охорони праці.

Для опису діяльності складу підприємства побудуємо контекстну модель предметної області, використавши для моделювання нотацію IDEF0 (рис. 1) та проведемо декомпозицію контекстної діаграми, виконавши поділ на 3 функціональні блоки (рис. 2).




Рисунок 1 – Контекстна діаграма




Рисунок 2 – Діаграма декомпозиції

На основі виділених бізнес-процесів, побудованої контекстної моделі та моделі декомпозиції можливе подальше створення інформаційної системи, автоматизації складської діяльності підприємства.

Література:

1. Акішина О. В. Організація матеріально-технічного забезпечення виробництва як об’єкт логістичних рішень / О. В. Акішина, Л. Р. Іванишин, Г. М. Мадріга // Вісник НУ «Львівська політехніка». – 2004. − № 499. – С. 132–136.

2. Бойко Є. О. (2014). Логістичне управління підприємством – запорука конкурентоспроможності підприємства. URL: http://rtpp.com.ua/news/2014/02/19/5/3089.html.

3. Дзьобко І. П. Логістико-орієнтований підхід до управління розвитком підприємства / І. П. Дзьобко // Управління розвитком. – 2006. – № 7. – С. 67–68

4. Качуровський С. В. Системний підхід в логістиці складування АПК / С. В. Качуровський // Збірник наукових праць ВНАУ. – 2012. – № 3 (69). – С. 93–99.

5. Тиранський І. П. Складське підприємство у сучасних умовах / І. П. Тиранський, О. Б. Гірна, М. О. Довба // Вісник НУ «Львівська політехніка». – 2009. – № 446. – С. 95–96

6. Чурилов С. В. (2014). Логістичне управління підприємством: теоретичний аспект. URL: http://pk.napks.edu.ua/library/compilations_vak/eiu/2012/6/p_142_147.pdf.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення