ФУНКЦІОНАЛЬНА РОЛЬ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УПРАВЛІННІ ФІНАНСОВИМИ РЕЗУЛЬТАТАМИ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ФУНКЦІОНАЛЬНА РОЛЬ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УПРАВЛІННІ ФІНАНСОВИМИ РЕЗУЛЬТАТАМИ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

07.05.2024 14:20

[2. Економічні науки]

Автор: Гадзало Надія Михайлівна, аспірантка, Національний університет «Львівська політехніка», м.Львів


Прибуток (результат усіх видів діяльності підприємства) завжди розглядається найважливішим критерієм успішної роботи будь-якого економічно-господарського суб’єкта. Такий показник характеризує остаточний результат діяльності підприємства і є джерелом приросту його активів (передумова формування потенціалу розвитку). Саме тому повноцінна та адекватна інформаційна база про фінансові результати підприємства будь-якого виду діяльності є необхідною умовою  якісного управління його прибутковістю. Для прийняття раціональних управлінських рішень в сучасних складних умовах ведення діяльності підприємствами (компаніями) будівельної сфери керівникам і менеджерам цих підприємств необхідно володіти достовірною інформацією про весь спектр операційної діяльності, стан галузевого ринку та перспективи в оглядовому майбутньому. 

Результати операційної діяльності будівельної організації, визначені в системі бухгалтерського обліку і оприлюднені у традиційних формах фінансової звітності, стають відомими тільки після закінчення звітного періоду, Для забезпечення інформацією оперативного і, як наслідок, стратегічного, управління компанії впроваджують у практику контролінг - концепцію інформації й управління. В узагальненому виді її можна визначити як обліково-аналітичну систему, що реалізує синтез елементів різних видів обліку, аналізу, контролю і планування. У вітчизняних  розробках за цією тематикою відзначається, що на теперішній час «залишається чимало невирішених питань, які потребують детального дослідження та надання практичних пропозицій щодо організації обліково-аналітичного забезпечення управління фінансовими результатами підприємства» [1]. 

У дослідженнях науковців насамперед йдеться про окреслення змісту обліково-аналітичної системи як основного організаційного механізму формування інформації для аналізу результатів діяльності» [2]. Розробки за цією тематикою спрямовуються  на удосконалення процесів поточного формування інформації про фінансові результати та вироблення адаптивних підходів до аналітичного її опрацювання. Розглядувана нами  система повинна забезпечувати користувачів всією необхідною фінансовою і не фінансовою інформацією. Систематизована в такий спосіб інформація формує основу управлінському персоналу для комплексного оцінювання результатів діяльності будівельного підприємства та прийняття обґрунтованих рішень.  

У працях науковців пропонуються різні шляхи удосконалення процесів відображення оперативних даних про фінансові результати в традиційних видах обліку, зокрема шляхом впровадження аналітичних рахунків доходів та витрат, аргументуючи  що «обліковий процес слід організовувати на основі інтеграції, тобто усі складові (об’єкти обліку) повинні бути взаємопов’язані між собою єдиним масивом інформації» [3, с.127]. Пропозиції також стосуються деталізації даних про валовий прибуток (збиток) за будівельними контрактами (об’єктами будівництва), що корелює з положеннями відповідного міжнародного стандарту [4]. При цьому відзначимо, що обліково-аналітична інформація придатна для система управління фінансовими результатами разом з управлінським аналізом. Відзначимо також і те, що для будівельних організацій з їхньою специфікою діяльності дані традиційної бухгалтерської системи, накопичені на рахунках 70 «Доходи від реалізації» та 90 «Собівартість реалізації», не в повній мірі забезпечують інформативний запит управлінської системи.

Організаційні і змістові параметри  обліково-аналітичного забезпечення управління фінансовими результатами необхідно розглядати  послідовним процесом формування інформаційних потоків з виділенням окремих об’єктів та етапів будівництва. У цьому контексті відзначимо введення на міжнародному рівні МСФЗ 15 «Виручка за контрактами з клієнтами» [4], який замінив МСБО 18 «Дохід» та МСБО 11 «Будівельні контракти». Тому очікуване введення у національну стандартизацію обліку положень МСФЗ 15 підвищить рівень формалізованої інформації в систему обліково-аналітичного забезпечення процесів управління фінансовими результатами на підприємствах будівельної галузі. Така інформація надасть більшу прозорість про стан виконання  контракту та зобов’язання за ним, а також змогу розкрити  контрактну ціну чи  визнати проміжний дохід. 

Система обліку за виробничою собівартістю широко поширена в економічно розвинутих країнах під назвою «директ-костинг» (система обліку змінних витрат), яка може бути покладена в основу системи обліково-аналітичного забезпечення, зокрема в процесах калькулювання й оцінки будівельних об’єктів. Мета досліджуваної інформаційно-аналітичної системи полягає у накопиченні показників про витрати, доходи та фінансові результати у кожному окремому об’єкті будівництва. Враховуючи, що основним показником будівельної організації  є валовий прибуток, необхідно акцентувати увагу в процесі бюджетування прибутку на перетворенні цільового бюджету прибутку за будівельними об’єктами.

Запропонований інструментарій формування інформаційних ресурсів в обліково-аналітичній системі про стан та джерела походження  прибутків (збитків) в розрізі будівельних об’єктів діяльності допоможе підвищити якість контролювання та управління фінансовими результатами на будівельних підприємствах та забезпечить виявлення резервів зростання прибутковості діяльності. Отримана в цій системі інформація про доходи, витрати та фінансові результати  будівельних підприємств може бути використана в Примітках до річної фінансової звітності. Однією з важливих проблем аналізу бухгалтерської фінансової звітності в процесі обґрунтування економічних рішень є отримання показників, придатних для порівняння. А тому  важливим моментом є те, що у Примітках до фінансової звітності відбувається деталізація інформації основних звітних форм задля забезпечення повної зрозумілості. 

Список використаних джерел 

1.Пасенко Н.С. Організація обліково-аналітичного забезпечення управління фінансовими результатами підприємства. Глобальні та національні проблеми економіки. – 2017. – №17. – С. 854-859

2.Мельник Т. Формування інформаційних ресурсів управлінського обліку для контролювання фінансових результатів підприємства. Молодий вчений. – 2015. – № 8 (23) – С. 63–68.

3.Формування обліково-аналітичного забезпечення управління витратами підприємств та їх об’єднань : [монографія] / [А. Пилипенко, І. Дзьобко, О. Писарчук]. – Х. : Вид. ХНЕУ, 2011. – 344 с.

4. Міжнародний стандарт фінансової звітності 15 «Виручка за контрактами з клієнтами» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://drive.google.com/file/ d/0B2K6MM59mUd0azJOZDZoRWFpSDA/view.

_____________________

Науковий керівник: Лемішовська Олеся Степанівна, кандидат економічних наук, доцент, Національний  університет «Львівська політехніка», м.Львів

 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення