ВИБІР КРІПЛЕННЯ ДЛЯ МОНТАЖУ ВЕНТИЛЬОВАНИХ ФАСАДІВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ВИБІР КРІПЛЕННЯ ДЛЯ МОНТАЖУ ВЕНТИЛЬОВАНИХ ФАСАДІВ

18.01.2024 14:09

[3. Технические науки]

Автор: Кузнєцов Владислав Андрійович, студент ІІ курсу, групи 6.1922-пцб, Інженерний навчально-науковий інститут ім. Ю.М. Потебні Запорізького національного університету, м. Запоріжжя; Пастухова Сусанна Валеріївна, старший викладач кафедри ПЦБ, Інженерний навчально-науковий інститут ім. Ю.М. Потебні Запорізького національного університету, м. Запоріжжя


ORCID: 0009-0002-6152-4409 Кузнєцов В.А.

Вентильовані фасади (вентфасади) – багатошарова система облицювання будівлі, яка кріпиться до стіни за допомогою кронштейнів, які, фіксуються спеціальними кріпленнями, залишаючи при цьому повітряний проміжок між стіною та панелями, що створює ефект термоізоляції та захищає будівлю від зовнішніх факторів [1] (Рисунок 1). Асортимент матеріалів для монтажу вентфасадів дуже різний. Найпопулярнішими є 3D-панелі, панелі з фіброцементу, керамограніта, композитів та повністю готові сендвіч-панелі. Параметри окремої панелі певного типу вимагають розумного вибору кріплень: анкери з пластиковим дюбелем чи металеві розпірні анкери. Це досить актуально, тому що від правильності вибору залежить надійність фіксації й стійкість вентфасаду до різних атмосферних явищ та енергозбереження будівлі. 




Рис.1. Схема кріплення вентильованого фасаду до стіни

У зв'язку з посиленням вимог щодо теплового захисту будівель використовуються вентильовані фасадні системи (ВФС). У справі забезпечення безпеки ВФС важливу роль відіграє кріплення. На українському ринку є попит на анкерне кріплення провідних світових фірм (Fisher, Hilti, Sormat, Mungo). Основний документ, що регламентує застосування кріплень є технічне свідоцтво. Існують дві методики оцінки несучої здатності анкерів при їх роботі на вирив із матеріалу:

- методика, розроблена Німецьким Інститутом Будівельної Техніки (Deutsches Institut fur Bautechnik) та затверджена Європейською Асоціацією (ЕОТА), за якою розрахункове значення навантаження розраховується [Мрасч]. = 0,14×Мср., де 0,14 – коефіцієнт запасу, [Мср.] – середнє з 5 мінімальних значень зусиль вириву.

- методика ЦНДІБК при випробуванні будівельних конструкцій [2].

Для оцінки несучої здатності анкерів з металевою розпіркою та з пластиковим дюбелем було проведено низку випробувань, використовуючи «виривну» машину моделі 2000/С фірми «HYDRAJAWS LTD». У таблиці 1 наведено результати випробувань анкерів, проведених на об'єктах у м. Київ. 

Таблиця 1. Оцінка анкерів з металевою розпіркою та з пластиковим дюбелем




Великий розмах значень зусиль вириву пов'язаний з неоднорідністю структури бетонного щілинного блоку. Тому для об'єктів при застосуванні щілинних блоків, слід використовувати анкера довжиною не менше 120 мм, які треба встановлювати тільки в глухій середній частині блоків, у кутових зонах будівлі – металеві розпірні анкери довжиною 120 мм (Рисунок 2).




Рис.2. Загальний вигляд анкерів із поліамідним дюбелем марки HRD-UGS «HILTI» довжиною та сталевих розпірних анке¬рів довжиною 100 і 120 мм.

Окрім, зазначеної вище несучої здатності анкерів, стає за необхідність проаналізувати переваги та недоліки кріплень. Порівняння анкерів з металевою розпіркою та з пластиковим дюбелем представлено у таблиці 2.

Таблиця 2. Переваги та недоліки анкерів з металевою розпіркою та з пластиковим дюбелем




Таким чином, використання різних типів анкерів дозволяє виконувати монтаж вентильованого фасаду з будь-якого матеріалу, на будь-якій висоті та на будь-якій будівлі. Ефективність у виборі кріплень визначається переліком переваг та недоліків, а також методиками щодо проведення випробувань. Вибір кріплення сприяє не тільки розвитку процесу монтажу вентильованого фасаду, а й розробці, впровадженню нових систем перевірок, нових нормативних документів, що допомагає розвивати будівельну галузь у сучасному світі.

Література

1. Вентильовані фасади URL: https://asf.com.ua/ventylovani-fasadi/ 

2. ДСТУ Б В.2.6-7-95 (ГОСТ 8829-94) Конструкцiї будинкiв i споруд. Вироби будiвельнi бетоннi та залiзобетоннi збiрнi. Методи випробувань навантажуванням. Правила оцiнки мiцностi, жорсткостi та трiщиностiйкостi URL: https://www.ksv.biz.ua/GOST/DSTY_ALL/DSTY4/dstu_b_v.2.6-7-95.PDF 

3. Дюбель нейлон або пропілен і чому це так важливо URL: https://krepezh.ua/ua/blog/dyubel-nejlo-ili-propilen-i-pochemu-eto-tak-vazhno/

4. Метизи-анкерні болти: Надійність та безпека кріплення URL: https://952.cx.ua/raznoe/metizi-ankerni-bolti-nadiinist-ta-bezpeka-kriplennya/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення