КІБЕРЗАХИСТ БІЗНЕСУ ПІД ЧАС ВІЙНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

КІБЕРЗАХИСТ БІЗНЕСУ ПІД ЧАС ВІЙНИ

02.06.2022 21:19

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Мукоріз Анна Ігорівна, студентка, Сумський державний університет, м. Суми


Від початку повномасштабного вторгнення в Україну війна ведеться на всіх можливих фронтах. Багато підприємств, установ, державних організацій та звичайних громадян зіткнулися з кібератаками ворога. За даними Держспецзв'язку у період з середини лютого до початку березня українські організації зазнали близько 2800 кібератак, що є історичним рекордом [1]. Протидія таким викликам та обізнаність у кібербезпеці – є головною зброєю під час кібервійни.

Розглянемо найпоширеніші кібератаки, з якими довелося стикнутися:

- Фішинг. Частіше використовують для отримання доступу конфіденційної інформації. Здійснюється шляхом надсилання шкідливих програм через листи на електронну пошту.  

- Витік даних. Потрапляння персональних даних у відкритий доступ. Цю загрозу складно передбачити, адже багато компаній використовують багаторівневі системи обробки інформації.

- DDoS-атаки. Це розподілена атака на відмову в обслуговуванні. Вона є частиною інформаційною війни, бо так блокують доступ до правдивої інформації. Ворог масово атакує вебсторінки та комп'ютерні системи, щоб зробити їх недоступними.

Постійний моніторинг та підвищена готовність є важливими інструментами для запобігання атак на бізнес, але не завжди можна одразу виявити ризик загрози. В таких випадках потрібно застосовувати всі інструменти, які знизять ймовірність успішних атак.

1. Міграція у хмару. Багато компаній опинилися на території бойових дій, тому змушені були або зупинити роботу, або змінити локацію, часто й країну. Бізнес переходить в онлайн. В таких випадках зручно довірити захист даних хмарному провайдеру. Це набагато зручніше, бо можна організувати сайти аварійного відновлення в публічній хмарі в Європі або США.

2. Людський фактор. Будь-яка особа може, не думаючи, стати жертвою фішингової атаки. Це і підроблені веб-сайти, електронні листи на пошті, посилання від незнайомих людей. Навіть невідомий WI-FI чи VPN можуть спричинити витік даних.

3. Кіберзахист. Мінімізуємо кількість атак за допомогою правильних пріоритетів. Наразі держава пропонує допомогу у створенні ешелонованих систем кіберзахисту ІТ-інфраструктур для установ та організацій будь-якої форми власності [2].  

Отже, кожна окрема компанія повинна гідно давати опір ворогу на кіберфронті. Ця війна не менш небезпечна. Було розглянуто найпоширеніші атаки та інструменти для безпечного функціонування кіберпростору. РФ залишається одним з основних джерел загроз національній та міжнародній кібербезпеці [3]. Метою цієї статті є інформування та огляд важливої теми на сьогодні –  кіберзахист бізнесу під час війни.

Література

1. Кібербезпека для бізнесу під час війни: як завадити шкідливому трафіку, фішинговим атакам, зараженню вірусами та іншим загрозам. Mind.ua. URL: https://mind.ua/publications/20238234-kiberbezpeka-dlya-biznesu-pid-chas-vijni-yak-zavaditi-shkidlivomu-trafiku-fishingovim-atakam-zarazhennyu (дата звернення: 16.05.2022).

2. Ешелонований кіберзахист для держави та бізнесу. URL: https://gov.ua (дата звернення: 16.05.2022).

3. Стратегія кібербезпеки України: цілі та пріоритети. АрміяInform – Інформаційне агентство АрміяInform. URL: https://armyinform.com.ua/2021/08/27/strategiya-kiberbezpeky-ukrayiny-czili-ta-priorytety/ (дата звернення: 16.05.2022).

_____________________

Науковий керівник: Яценко В.В., кандидат технічних наук, доцент, Сумський  державний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення