РОЗУМНІ КОНТРАКТИ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

РОЗУМНІ КОНТРАКТИ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНОЛОГІЇ БЛОКЧЕЙН

21.12.2021 19:22

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Перевозова І.В., д.е.н, професор, завідувач кафедри підприємництва та маркетингу, Івано-Франківський національний технічний університет нафти й газу, м. Івано-Франківськ; Федорів Р.В., магістр спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», Івано-Франківський національний технічний університет нафти й газу, м. Івано-Франківськ


Смарт-контракт - розумний контракт, комп'ютерний алгоритм, що виконує щось залежно від дій іншого об'єкта, призначений для укладання та підтримки комерційних контрактів у технології блокчейн.

Технологія блокчейн гарантує, що дані не будуть змінені у процесі передачі. Тому вона може знайти застосування не тільки у сфері фінансів, а й в інших галузях, включаючи нерухомість та охорону здоров'я. Блокчейн пропонує спеціальні функції, які отримали назву смарт-контракти. Смарт-контракти автоматично створюються в системі, копіюються у різні сховища та виконуються за допомогою розподілених обчислень. Тому після виконання смарт-контракту його не можна виправити, навіть якщо пізніше в ньому виявляться вразливість.

Сторони підписують розумний контракт, використовуючи аналогічні підписання відправки коштів у діючих криптовалютних мережах методи. Після підписання сторонами договір набирає чинності. Для забезпечення автоматизованого виконання зобов'язань договору обов'язково потрібне середовище існування, що дозволяє повністю автоматизувати виконання пунктів договору. Це означає, що розумні контракти зможуть існувати лише всередині середовища, що має безперешкодний доступ коду, що виконується, до об'єктів розумного контракту.

Усі умови контракту повинні мати математичний опис та ясну логіку виконання. У зв'язку з цим перші розумні контракти мають завдання формалізації найпростіших взаємин, що складаються з невеликої кількості умов. Розумні договори, наприклад, можуть ознайомитися з виконанням умов довгострокових кредитів.

Прибічники розумних контрактів стверджують, що багато їхніх видів можуть бути зроблені частково або повністю самовиконуваними та самодостатніми. Розумні контракти, засновані на криптографії, здатні забезпечувати кращу безпеку, ніж традиційні контракти, що ґрунтуються на праві, та знизити інші транзакційні витрати, пов'язані з укладанням договорів та можливих судових витрат.

На думку британського журналу The Economist розумні контракти мають перспективу стати найважливішим додатком технології блокчейн [1]. 

Для того, щоб розумні контракти могли існувати, потрібні певні умови:

1. Використання широко поширених методів електронного підпису на основі публічних та приватних ключів (асиметричне шифрування).

2. Існування відкритих, децентралізованих і довірчих сторонам договору баз даних для транзакцій, робота яких повністю виключає людський фактор. Як приклад: блокчейн у Bitcoin.

3. Децентралізація середовища виконання розумного договору. Як приклад: Ethereum, Codius, Counterparty.

4. Вірогідність джерела цифрових даних. Як приклад: кореневі центри сертифікації SSL у базах сучасних інтернет-браузерів.

Об'єкти розумного контракту

• Підписанти - сторони розумного контракту, які приймають або відмовляються від умов з використанням електронних підписів. Прямим аналогом є підпис відправника коштів у мережі Bitcoin, який підтверджує внесення транзакції в ланцюжок блоків.

• Предмет договору. Предметом договору може бути тільки об'єкт, що знаходиться всередині існування найрозумнішого контракту, або повинен забезпечуватися безперешкодний, прямий доступ розумного контракту до предмета договору без участі людини. Це є найскладнішим питанням, яке неможливо було вирішити до появи криптовалюту у 2009 році.

• Умови. Умови розумного договору повинні мати повний математичний опис, який можна запрограмувати серед існування розумного договору. Саме за умов описується логіка виконання пунктів предмета договору.

Список використаних джерел:

1. «If blockchains ran the world», The Economist, 6 July, 2017. Режим доступу: https://worldif.economist.com/article/13525/disrupting-trust-business



Ця стаття ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення