МОНІТОРИНГ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ЗАБРУДНЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ПРИЛАДУ SM200A - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

МОНІТОРИНГ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ЗАБРУДНЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ПРИЛАДУ SM200A

07.10.2021 21:21

[3. Технические науки]

Автор: Божко К.М., к.т.н., доцент, кафедра інформаційно-вимірювальних технологій, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ,


Норма на допустимий рівень (щільність потужності) електромагнітного випромінювання в Україні збільшено у 2021 році вдесятеро і дорівнює 100 мкВт/кв.см. Місця із локальним перевищенням даної норми є небезпечними для здоров’я людини і є дискомфортними для проживання або тривалого перебування в їх межах. Джерелами випромінювання надвисокочастотного (НВЧ) діапазону можуть бути ретранслятори мобільного зв”язку, WiFi – роутери, технологічне обладнання ISM-діапазону (2,5 ГГц) тощо. Задача моніторингу електромагнітного забруднення великого міста, наприклад, Києва, набуває, таким чином, актуальності.

Аналізатор спектру реального часу SM200A від фірми Signal Hound був задіяний для моніторингу приміщень: лабораторії НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського, а також квартири в районі Микільської Борщагівки. Прилад має ширину смуги аналізу 160 Мгц в реальному часі і 40 МГц – в режимі запису даних, діапазон робочих частот від 100 кГц до 20 ГГц, швидкість сканування 1 ТГц/с при смузі RBW 30 кГц. Цифрове перетворення відбувається із швидкістю 1 мільярд раз на секунду. Прилад працює разом із персональним комп’ютером, має швидкісний інтерфейс типу USB-3 і багатофункціональне програмне забезпечення під брендом Spike. 

Для вимірювання була застосована проста широкосмугова антена на основі відрізку коаксіального радіочастотного кабелю РК-50. Для калібрування застосовано джерело сигналу із частотою 10,5 ГГц і потужністю 10±2,5 мВт, яке було розташоване на відстані 1м від антени і створювало тут щільність потужності 20±5 мкВт/кв. см. 

Спектр випромінювання усіх зовнішніх джерел в лабораторії КПІ наведено на рисунку 1. 



Рисунок 1 – Спектр електромагнітного забруднення: в центрі – сигнал від калібрувального джерела 10,5 ГГц; по осі абсцис відкладено частоту, а по осі ординат – потужність сигналу

Аналіз спектру забруднення (рис. 1) дозволив виявити джерело сигналу із частотою 1,8 ГГц і рівнем + 12 дБ до рівня калібрувального джерела. Це означає, що приміщення лабораторії забруднено сигналом із щільністю потужності 300±75 мкВт/кв. см, що втричі перевищує допустиму норму.

В житловому приміщенні моніторинг виявив інше джерело – сигнал частотою 2,5 ГГц із рівнем +2 дБ. Очевидно, це був WiFi – роутер, який знаходився на відстані 0,5 м від антени. Щільність потужності сигналу склала тут 30±7,5 мкВт/ кв. см, що є в межах норми. 

Дослідження довели важливість моніторингу електромагнітного забруднення приміщень сигналами від різних джерел у діапазоні НВЧ. Даний моніторинг є важливим чинником екологічної безпеки. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення