ОЗЕРА ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В ТУРИЗМІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ОЗЕРА ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В ТУРИЗМІ

27.06.2023 08:40

[2. Экономические науки]

Автор: Ковтуник Інна Іванівна, кандидат географічних наук, старший викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, м. Кам’янець-Подільський



Внутрішні води Хмельницької області складаються з поверхневих і підземних вод. Їх запаси, особливості протікання залежать від клімату, рельєфу, складу гірських порід. До поверхневих вод відносяться ріки, озера, стави, водосховища, болота.

На території Хмельниччини розташована невелика кількість природних озер, вони – невеликі за розміром та розміщені, в основному, на Поліссі. Найбільшими озерами області є Голубі озера, які утворилися на місці відпрацьованих торфових кар’єрів. Голубі озера знаходяться в Білогірському районі, між селами Жижниківці і Синютки. Озеро Святе – найбільше озеро Хмельницької області, розташоване на території Михельського лісництва ДП «Ізяславське лісове господарство», що на Малому Поліссі. Озеро Святе є гідрологічною пам’яткою місцевого значення, розташоване в сосновому лісі, живиться донними джерелами. Природне озеро називають «голубою перлиною» Подільського краю, що славиться своєю мальовничістю та чистою, прозорою водою, рибністю [3, с. 111]. В центрі озера розташований острів. Площа дзеркала озера склановить 4 га. Разом з прибережною смугою (8,2 га) озеро Святе взято під охорону.

Іншими озерами на території Хмельницюкої обл. є Теребіж, Лісова пісня, Горіле, Солонча, Берків та живописне Княже озеро, яке розкинулось на берегах р. Горинь у Славутському районі, між селами Крупець і Колом’є.

На території області знаходиться велика кількість штучних водойм – ставків і водосховищ (1858), головним чином, у басейнах Горині та Південного Бугу, зокрема Щедрівське (1258 га), Новоставське (1168 га), Кузьминське (765 га). В області знаходиться і найбільше водосховище – Дністровське, яке захоплює також Тернопільську, Чернівецьку та Вінницьку області. Встановлено, що береги Дністровського водосховища із прилеглими джерелами мінеральних вод мають велику бальнеологічну цінність, де геліотерапія може використовуватися майже цілорічно (з лютого по листопад).

Відпочинок на річках і водоймах зараз стає таким же привабливим, як і на морських узбережжях [1, с. 256]. Володіючи значним розмаїттям водних об’єктів в Хмельницькій області необхідно розвивати водну рекреацію, де кожний відпочиваючий зможе обрати водно-рекреаційну діяльність в залежності від своїх інтересів і туристичної кваліфікації. У водній рекреації поєднуються елементи активного відпочинку, пізнання, оздоровлення, фізичної культури та спорту [2, с. 39]. Водна рекреація доступна кожній людині незалежно від віку. Ось чому, туризм на воді поділяє перше місце з пішохідним за кількістю осіб зайнятих в ньому.

Прикладом ефективного ринку послуг водної рекреації Хмельниччини є організація туристичних сплавів на плотах, байдарках, катамаранах по річці Дністер.

Література:

1. Бейдик О. О. Рекреаційно-туристські ресурси України: методологія та методика аналізу, термінологія, районування: монографія. К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2001. 395 с.

2. Геренчук К. И. Природа Хмельницкой области. Львов: Вища школа, 1980. 152 с.

3. Ковтуник І. І. Рекреаційні ресурси Хмельниччини. Хмельниччина туристична: історико-культурні, природно-географічні та економічні аспекти розвитку: колект. монографія. Випуск 1. Кам’янець-Подільський, 2015. С. 98-119.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення