ДОХОДНА БАЗА МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ ЯК СКЛАДОВА БЮДЖЕТНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ДОХОДНА БАЗА МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ ЯК СКЛАДОВА БЮДЖЕТНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ

09.06.2023 00:16

[2. Экономические науки]

Автор: Глухова Валентина Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського; Жукова Єлизавета Віталіївна, студентка, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського; Мар'янченко Софія Геннадіївна, студентка, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського


В  сучасних умовах обмеженості централізованих фінансових ресурсів  дослідження  теоретичних, практичних аспектів формування і використання коштів бюджету є особливо актуальними. Доходи місцевих бюджетів займають важливе місце у складі  бюджетних ресурсів  України. Проаналізуємо  динаміку їх обсягів  та частку у складі доходів зведеного бюджету за останні  роки (табл.1,  рис.1).

Таблиця 1

Доходи державного, зведеного та місцевих бюджетів України. 





Побудовано на основі [1] 

Варто зазначити, що доходи місцевих бюджетів за 2020-2022 рр. зросли меншими темпами, ніж державного бюджету, що пояснюється  спадом або припиненням економічної активності в регіонах  під  час ведення війни з рф, зменшенням надходжень власних доходів, а також міжбюджетних трансфертів з державного бюджету  у складі доходів місцевих бюджетів.

У структурі доходів місцевих бюджетів найбільша частка (у 2022 р. – 49%) належить  податку на доходи фізичних осіб, причому з тенденцією до зростання, що зумовлено  збільшенням відрахувань із заробітних плат військовослужбовців,  а також збільшенням нормативу зарахування податку  на доходи фізичних осіб  до місцевих бюджетів - з 60% до 64% з 2022 р. [1].






Рис. 1 Рівень бюджетної децентралізації за доходами,%

Побудовано на основі [1]          

Рівень бюджетної децентралізації  за доходами відповідно зменшився з 22,6% до 19,0%, що обмежує виконання органами місцевого самоврядування  власних повноважень.

Для зміцнення доходної бази місцевих бюджетів пропонується: стимулювати активізацію економічної активності в регіонах, переглянути на законодавчому рівні пропорції розподілу доходів між рівнями бюджетів, легалізувати трудові відносини, вдосконалити міжбюджетні трансферти, покращити адміністрування доходів, посилити податковий контроль, мінімізувати ризики формування доходів  місцевих бюджетів, посилити бюджетну безпеку [2].

Список використаних джерел:

1. Місцеві бюджети. URL: https://openbudget.gov.ua/.

2. Глухова В.І.  Вдосконалення доходної бази місцевих бюджетів як резерв зміцнення бюджетної безпеки. Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення (випуск77): матеріали Міжнародної наукової інтернет-конференції, (м.Тернопіль, Україна – м.Переворськ, Польща, 9-10 травня 2023 р.) / [ редкол. : О. Патряк та ін. ] ; ГО “Наукова спільнота”: Тернопіль : ФО-П Шпак В.Б. С.77-79.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення