ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ СТАН В СЕЛІ
03.11.2021 21:34
[2. Экономические науки]
Автор: Шаповаленко Д.О., доц., к.е.н., кафедра «Туризму і готельного господарства», Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова;
Медвідь О.В., студент ННІ ЕіМ гр. МТУР 2020-1, кафедра «Туризму і готельного господарства», Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова;
Альошин Д.Є., студент ННІ ЕіМ гр. ММГКТС20-1, кафедра «Туризму і готельного господарства», Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова;
Зміївська А.І., студент ННІ ЕіМ гр. ММГКТС20-1, кафедра «Туризму і готельного господарства», Харківський національний університет міського господарства ім. О.М. Бекетова;
В Україні існує великий потенціал для розвитку різних видів туризму. Однак, розвиток йде дуже повільно і не системно. Одним із пріоритетних видів туризму, на який необхідно зробити ставку в процесі розвитку даної індустрії і залучення додаткового числа туристів (в тому числі й іноземних), є сільський туризм. Для України цей напрям може стати одним з важливих джерел отримання доходів для сільських територій та ринковою нішею для багатьох сільських підприємців.
Для розвитку сільського зеленого туризму повинні бути створені економічні та організаційні передумови, повинно бути бажання місцевих органів влади пропагувати і розвивати цей вид туризму, ефективно використовувати наявний житловий фонд. Також, для подальшого розвитку зеленого туризму в Україні необхідно сформувати, по-перше єдину нормативно-правову базу, яка б здійснювала контроль над даною сферою послуг. По-друге, провести класифікацію існуючих баз відпочинку. По-третє, розробити заходи, які б заохочували відпочиваючих збільшити тривалість свого перебування в сільських садибах. По-четверте, необхідно створити інформаційні центри у містах, які б надавали точну інформацію населенню про господарів агроосель, кон’юнктуру цін та задовольняли всі інформаційні потреби туристів. По-п’яте, обов’язковим є проведення тренінгів та семінарів для власників садиб, які можуть бути задіяні в сільському туризмі, де вони б змогли обмінюватися досвідом та здобувати нові знання. По-шосте, для подальшого розвитку сільського зеленого туризму необхідно провести категоризацію зелених садиб. Клієнт повинен чітко знати, які саме послуги йому запропонують у той або іншій садибі, мати можливість вибрати комфортність свого відпочинку залежно від своїх матеріальних можливостей. Таким чином, з урахуванням особливостей надання послуг сільського зеленого туризму в Україні можна згрупувати визначальні проблеми, що вповільнюють розвиток даного виду туризму, у три блоки
1. Інституційний.
2. Фінансовий.
3. Організаційний.
У перспективі, у міру накопичення досвіду і засобів, повинно здійснюватися поступальне формування нової інфраструктури сільського туризму, особливо таких його напрямів, як мікротуризм, мініготельне господарство, спорудження мисливських і рибальських будиночків, мінімагазини та ін.. На рівні проектних рішень необхідно створювати нові зразки садиб та інших будівель.
Насамкінець, зазначимо, що лише сільський зелений туризм у сучасних економіко-демографічних умовах здатний реально допомогти малим поселенням України вижити, і залучити іноземних туристів, адже саме малі села своєю специфічністю притягують відвідувачів.
Список використаних джерел:
1. Перспективи розвитку сільського зеленого туризму в Україні [Електронний ресурс] — Режим доступу: http: //tourlib.net/statti_ukr/siltur7.htm
2. Васильєв В.П. сільський зелений туризм в україні [Електронний ресурс] — Режим доступу: http: //www.ecologylife.ru/tyrizm-2001/silskiy-zeleniy-turizmv-ukrayini.html
3. Прокопа І.В. Матеріали нарадисемінару "Аналіз розвитку та рекомендації щодо вирі шення проблемних питань сільського зеленого туризму України". — Яремче, 2011.
4. Рутинський М.Й., Зінько Ю.В. Сільський туризм : навчальний посібник. Київ : Знання, 2006. 271 с.