ДІАГНОСТИКА СВІТЛОВИХ ПАРАМЕТРІВ СВІТЛОСИГНАЛЬНИХ ВОГНІВ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ДІАГНОСТИКА СВІТЛОВИХ ПАРАМЕТРІВ СВІТЛОСИГНАЛЬНИХ ВОГНІВ

06.10.2024 12:49

[3. Технические науки]

Автор: Коляда Оксана Юріївна, кандидат технічних наук, доцент, Полтавський політехнічний фаховий коледж НТУ «ХПІ», місто Полтава; Поліщук Валентина Миколаївна, кандидат технічних наук, доцент, Харківський національний університет міського господарства ім.О.М. Бекетова, місто Харків; Чепела Станіслав Олександрович, Харківський національний університет міського господарства ім.О.М.Бекетова, місто Харків


ORCID: 0000-0003-3925-0499 Коляда О.Ю.

ORCID.0000-0002-7059-1454  Поліщук В.М.

ORCID.0009-0007-2585-5506 Чепела С.О.

За допомогою зорового апарата людина отримує понад 80% інформації необхідної для успішного виконання завдання. 

Для світлової  системи ефективних величин основною характеристикою зразкового приймача є відносна спектральна світлова ефективність випромінення для стандартного фотометричного спостерігача V(λ), яка дозволяє визначити основні світлотехнічні параметри, до яких відносяться світловий потік, сила світла, освітленість, яскравість, світимість тощо. Кожен з цих параметрів важливий з точки зору  визначення застосування обраного типу джерела світла, прийнятої системи освітлення, методів розрахунку та їх контролю в процесі експлуатації. 

Світлосигнальна система застосовується, як правило, для візуального спостереження світлового сигналу на деякому фоні. При візуальних вимірюваннях або спостереженнях основною характеристикою випромінювання є яскравість, бо саме на яскравість реагує око людини, яка в свою чергу створює освітленість сітківки ока. Відповідно до фізіологічних властивостей ока зараз пропонується враховувати різницю між яскравістю об'єкта L та її суб'єктивним світловим відчуттям. Аналіз  показує, що зорове відчуття визначається яскравістю світної поверхні L і не залежить від відстані до неї, а є функцією розкриття зіниці ока. Дальність видимості світлових сигналів визначається мінімальною яскравістю, нижче якої людське око не реагує на світло (гранична або порогова яскравість). Також дальність видимості світлових сигналів залежить від стану атмосфери, бо поглинання й розсіяння нею світлових променів є одним із чинників, що впливають на видимість світлових сигналів [1, с.77].

Сила світла, яка напряму пов’язана з яскравістю, визначає дальність видимості світлового сигналу. Чим більше сила світла джерела, тим більше дальність видимості ( з урахуванням коефіцієнта пропускання атмосфери τ. Отже, основними чинниками, що впливають на дальність видимості світлових сигналів, є сила світла джерела, стан атмосфери, величина граничної освітленості та яскравість фону, на якому спостерігається світловий сигнал. Вимірювання сила світла світлосигнальних вогнів та її кутовий розподіл визначаються за результатами гоніофотометричних вимірювань. Дистанція фотометрування приймається рівною дистанції формування пучка променів, яка може сягати понад 10 l  [3].

Кольорові характеристики випромінювання світлосигнальних вогнів суворо регламентуються і цілком визначаються спектральними  характеристиками абсорбційних світлофільтрів, що входять до їх складу та розподілом енергії у спектрі випромінювання джерела світла. 

Застосування в світлосигнальних установках світлодіодних джерел світла визначеного кольору вимагає додаткового контролю колірних характеристик, с урахуванням атмосферних явищ [4].

В лабораторних умовах контроль кольоровості проводиться за допомогою колориметрів, а також шляхом розрахунку за результатами спектральних вимірювань. Лабораторні методи визначення колірних характеристик випромінювання світлосигнальних вогнів дозволяють виконати вимірювання з достатньою для експлуатації точністю. 

Перевірка параметрів світлосигнального обладнання здійснюється зовнішнім оглядом, а також експлуатаційною перевіркою. На даний час відповідно до прописаних інструкцій перевці підлягають такі умовно світлотехнічні параметри - правильність регулювання сили світла вогнів підсистем за ступенями яскравості та відсутність темнових провалів у підсистемах вогнів. Система вважається працездатною і правильно відрегульованою, якщо відсутні вогні, які не працюють або надто відрізняються від інших за рівнем яскравості. Технічне діагностування світлосигнальних вогнів у процесі експлуатації являє собою комплекс лабораторно-стендових та натурно-польових досліджень світлотехнічних параметрів. За результатами перевірок та вимірювань надається висновок відповідно рівня працездатності системи та її подальшої експлуатації.

Роботи із аналізу існуючих методик технічного діагностування світлотехнічного обладнання світлосигнальних вогнів з урахуванням впровадження новітніх зразків освітлювальних приладів спеціального призначення дають можливість створенню нових науково обґрунтованих фотометричних методик, що дозволить підтримувати світлосигнальні установки у працездатному стані та забезпечить нормований рівень безпеки візуального спостереження об’єкту.

Література 

1. Поліщук В.М. Зорове сприйняття в умовах зовнішнього освітлення  /   В.М. Поліщук, О.Ю. Коляда Світлотехніка тa елкетроенергетика. - 2021. -том 60 № 2. – С 71-78.

2. Девяткіна С.С.Критерії відмови складних топологічних світлосигнальних систем /С.С.Девяткіна. С.О.Горлова. Інформаційні технології в освіті, техніці та промисловості - 2015. - № 1-2. - С. 202–203.

3. Установка для измерений силы света, пространственного распределения и цветовых характеристик светящихсяо бъектов Гониофотометр X-RITE. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.all-pribors.ru/opisanie/44305- 10-goniofotometr-x-rite-46588.

4.  Світлодіоди: характеристики, маркування та види. [Електронний ресурс] - Режим доступу: http://www.poradi.ru/budinok-i-rodina/12685-svitlodiodiharakteristiki-markuvannja-ta-vidi.html.

__________________________________________

Науковий керівник: Поліщук Валентина Миколаївна, кандидат технічних наук, доцент, Харківський національний університет міського господарства ім.О.М. Бекетова

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення