ВПЛИВ ДИРЕКТИВ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ІЗ ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ НА УПРАВЛІННЯ КОМПЛАЄНС РИЗИКОМ В ОРГАНІЗАЦІЯХ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ВПЛИВ ДИРЕКТИВ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ІЗ ГАРМОНІЙНОГО РОЗВИТКУ НА УПРАВЛІННЯ КОМПЛАЄНС РИЗИКОМ В ОРГАНІЗАЦІЯХ

12.06.2024 12:31

[2. Экономические науки]

Автор: Харчук Віталій Юрійович, аспірант, Національний університет «Львівська політехніка», м. Львів; Павлюх Ігор Петрович, магістрант, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, м. Київ


ORCID: 0009-0005-5515-5135 Харчук В.Ю.

Протягом останніх років актуалізується питання управління комплаєнс ризиком в організаціях, що зумовлено як розширенням спектру аспектів, що підпадають під поняття «комплаєнс», так і появою та розвитком законодавчих ініціатив, націлених на регулювання діяльності організацій. Дане дослідження присвячене, власне, окресленню потенційного впливу останніх Директив Європейського Союзу на управління комплаєнс ризиком в організаціях.

На сьогодні поняття «комплаєнс ризик» найчастіше трактується як [1, с.118] недотримання нормативно-законодавчих вимог, що, як наслідок, може призвести до фінансових й репутаційних втрат та різного роду санкцій. Варто підкреслити, що протягом останніх років спостерігається чітка тенденція до врахування аспектів гармонійного розвитку в діяльності суб’єктів господарювання та удосконалення міжнародних стандартів й принципів такого розвитку в діяльності суб’єктів господарювання [2]. Зокрема, особливого поширення набули стандарти GRI та ESG [2 – 3].

З 2024 року на території Європейського Союзу вступають в силу кілька директив, націлені на поглиблення імплементації принципів та стандартів з гармонійного розвитку в діяльності суб’єктів господарювання, які провадять свою діяльність в ЄС. Безсумнівним є той факт, що для представників українського бізнесу зазначені регуляторні документи набудуть актуальності, особливо під час налагодження співпраці із міжнародними інвесторами та виходом на ринки ЄС.

Першочергово мова йде про Директиву Європейського союзу «Corporate Sustainability Reporting Directive» (CSRD) [4], яка націлена на унормування та регулювання звітності стосовно гармонійного розвитку організацій. Зазначений документ розширює сферу дії попереднього нормативного документу «The Non-Financial Reporting Directive» (NFRD) [5] та встановлює чіткі вимоги щодо звітності, на предмет відображення та підтримання гармонійного розвитку організаціями. Зокрема, з 2024 передбачене істотне збільшення переліку компаній, для яких формування зазначеної звітності стане обов’язковим. Варто зазначити, що розширення підзвітних організацій відбуватиметься поступово аж до 2028 року. На додачу, CSRD [4] стандартизує практики зі звітності, розширює перелік аспектів, які підлягають звітуванню, вводить обов’язковий аудит зазначеної звітності та передбачає накладення штрафів на компанії за недотримання зазначених стандартів.

Ще однією Директивою ЄС, яка заслуговує уваги в контексті включення аспектів гармонійного розвитку до сфери комплаєнсу є Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D) [6], яку схвалила Рада ЄС 24 травня 2024 року [6]. Першочерговим фокусом зазначеної Директиви є виявлення несприятливих впливів, які може спричинити діяльність компанії в ланцюгах створення вартості в контексті порушення прав людини та навколишнього природного середовища. 

Таким чином, наведені вище Директиви ЄС матимуть ряд істотних впливів на управління комплаєнс ризиком організацій, що стосується дотримання нових аспектів регуляторних вимог з гармонійного розвитку, забезпечення прозорості та звітності, згідно чітких стандартів, процедур перевірки задекларованих ініціатив з гармонійного розвитку та забезпечення відповідальності організації на всіх етапах ланцюга створення вартості.

Література

1. Кобєлєва Т. О. Сутність та визначення комплаєнс-ризику//Вісник Національного технічного університету "ХПІ". Економічні науки Bulletin of the National Technical University "KhPI". Еconomic sciences. Харків, 2020. № 1 (3). С. 116-121.

2. Харчук В.Ю. Формування та використання систем гармонійного розвитку підприємств в умовах глобалізації бізнесу: теоретико-концептуальні засади та інструментарій моделювання: монографія. Львів: Вид-во Національного університету «Львівська політехніка», 2021. 274с. ISBN 978-966-941-612-4

3. Харчук, В.Ю. Аналізування міжнародних стандартів із гармонійного розвитку// Наукового-виробничий журнал «Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво». Запоріжжя, 2020. Вип. 6 (117). С. 111-118.

4. Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL. URL: https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2022/2464/oj (дата звернення: 31.05.2024).

5. The Non-Financial Reporting Directive (NFRD). THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL. URL: https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2014/95/oj (дата звернення: 31.05.2024).

6. Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D). European Commission. URL: https://commission.europa.eu/business-economy-euro/doing-business-eu/corporate-sustainability-due-diligence_en (дата звернення: 31.05.2024).


_________________________

Науковий керівник: Шуляр Роман Віталійович, доктор економічних наук, професор, Національний університет «Львівська політехніка», м. Львів




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення