РОЗВИТОК ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ПОСТРАЖДАЛИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

РОЗВИТОК ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ПОСТРАЖДАЛИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ

05.06.2024 14:50

[2. Экономические науки]

Автор: Бондаренко Людмила Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри туризму та економіки підприємства, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», м. Дніпро; Чаус Владислав Андрійович, студент 4 курсу, група 242-20-1, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», м. Дніпро


ORCID: 0000-0003-4904-7435 Бондаренко Л.А.

Вплив війни на туризм має як теоретичне так і практичне значення. Війни та конфлікти мають значні економічні, соціальні та культурні наслідки, які можуть бути шкідливими для економіки, соціального розвитку, туризму тощо. Війна значно зменшила туристичний потік в Україні, заморозила інвестиції та відстрочила покращення інфраструктури. Щоб пом’якшити вплив війни на туристичну діяльність, необхідно розробити та оцінити ефективні стратегії управління ризиками та кризами в індустрії туризму. Крім того, можна вивчити вплив війни на туризм з точки зору соціальної відповідальності, адже туризм відіграє важливу роль у розвитку багатьох країн і є основним двигуном економіки [1]. Незважаючи на це, у довгостроковій перспективі війна може мати позитивний вплив на історію та туристичний сектор, наприклад вивчення та ознайомлення з військово-історичними пам’ятками та історією конкретних населених пунктів. Після війни місця бойових дій приваблюють туристів, оскільки вони мають історію та територіальну складову, що сприяє розвитку військового та темного туризму [2]. 

Наступним важливим компонентом є політологічний підхід, який вивчає, як політичні елементи впливають на індустрію туризму під час війни. Цей аспект підкреслює, наскільки політична нестабільність, зусилля із вирішення конфліктів і державна політика впливають на індустрію туризму. 

Отже, розвиток туризму пов’язаний з соціальними, економічними та культурними факторами, які, у свою чергу, сприяють збільшенню кількості робочих місць та збільшенню ВВП. На рис. 1 наявно проілюстровано основні фактори впливу військової агресії на туристичну діяльність в постраждалих регіонах України.




Рис 1. Основні фактори впливу військової агресії на туристичну діяльність в постраждалих регіонах України

Джерело: складено автором за даними [3]

Опис кожного з факторів, зазначених на діаграмі, виглядає наступним чином: 

1. Безпека. Нестабільна безпекова ситуація, загроза бойових дій, терористичних актів чи кримінальних злочинів різко знижує привабливість регіону для туристів і як наслідок - зменшення туристичного потоку, скасування бронювань, зниження доходів від туризму.

2. Економічні умови. Впливають на інфраструктуру, рівень життя населення, доступність та вартість туристичних послуг, наслідок - відсутність інвестицій у туризм, зростання цін на послуги, зниження доступності для туристів.

3. Пам’ятки. Наявність і стан культурних, історичних та природних пам’яток визначає привабливість регіону для туристів, наслідок - руйнування чи пошкодження пам’яток під час військових дій знижує інтерес туристів до відвідування регіону.

4. Якість. Якість туристичних послуг значно впливає на вибір туристів, , наслідок - зниження якості послуг через економічні труднощі чи відсутність персоналу веде до зменшення туристичного потоку.

5.Сезонність. Військові дії можуть збігатися з піковими сезонами, знищуючи можливість заробітку на туризмі, наслідок - втрати доходів від туризму у високий сезон.

6. Маркетинг і промоція. Залежить від репутації безпеки та стабільності регіону, наслідок - відсутність або неефективність маркетингових зусиль знижує інтерес туристів.

7. Політична стабільність. Стабільність влади та політичний клімат, впливає на сприйняття регіону туристами, наслідок - нестабільність призводить до зменшення довіри з боку туристів і партнерів у туристичній індустрії.

Ці фактори взаємопов'язані і разом визначають загальний вплив військової агресії на туристичну діяльність у постраждалих регіонах України.

Література

1. Зейд А. Кассуха Постконфліктні туристичні ландшафти: між спадщиною конфлікту та гібридизацією туристичної діяльності. Open edition journals. 2019. DOI: https://doi.org/10.4000/viatourism.3984.

2. Національний інститут стратегічних досліджень. Щодо розвитку туризму в Україні в умовах підвищених епідемічних ризиків URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2020-06/turyzm-v-ukraini.pdf;

3. Бондаренко Л.А. Міжнародний досвід розвитку туристичних регіонів. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2023. №7, с. 15-20. URL: https://doi.org/10.32782/2708-4949.1(7).2023.3



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення