АНАЛІЗ ПОРТФЕЛІВ ІНВЕСТИЦІЙ ДО УКРАЇНИ ЗГЕНЕРОВАНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ МОДЕЛЕЙ САРМ ТА МАРКОВІЦА - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

АНАЛІЗ ПОРТФЕЛІВ ІНВЕСТИЦІЙ ДО УКРАЇНИ ЗГЕНЕРОВАНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ МОДЕЛЕЙ САРМ ТА МАРКОВІЦА

30.05.2024 02:26

[2. Экономические науки]

Автор: Сапко Олександр Сергійович, магістрант, Одеський національний економічний університет, м. Одеса



У сучасній нестабільній ситуації регулювання балансу ризикових і безризикових часток портфеля для досягнення необхідних параметрів ризику і прибутковості привертає до себе значну увагу, тому і досі актуальним є питання оптимізації інвестування та процесу складання оптимального портфеля цінних паперів. Метою роботи є оптимізація інвестиційного портфеля із застосуванням методів економіко-математичного моделювання, зокрема, за допомогою моделі Марковіца.

Центральною проблемою в теорії портфельних інвестицій на даний момент все так же є вибір оптимального портфеля. Цей підхід став більш багатовимірним як за кількістю залучених до аналізу активів, так і за врахованими характеристиками. 

Формування інвестиційного портфеля починається після того, як сформульовані цілі і завдання інвестиційної політики, що визначають пріоритети інвестиційного портфеля з урахуванням ринкової ціни [1].

Процес оптимізації глибоко пов'язаний з економіко-математичним моделюванням (ЕММ). Саме економіко-математичне моделювання дозволяє оптимізувати та математично обґрунтувати прийняте відповідальною особою рішення щодо складання оптимального портфеля.

Інвестиційний портфель вважається оптимальним, коли ризик мінімальний, а дохід від вкладень максимальний. 

Модель Марковіца раціонально використовувати при стабільному стані фондового ринку, коли бажано сформувати портфель з цінних паперів різного характеру, що належать різним галузям. Основний недолік моделі – очікувана прибутковість цінних паперів приймається рівною середній прибутковості за даними минулих періодів [2].

Теорію Марковіца в своїх розробках продовжив американський економіст Вільям Шарп. На відміну від моделі Марковіца, яка розглядає взаємозв'язок прибутковості цінних паперів, модель Шарпа розглядає взаємозв'язок прибутковості кожного цінного паперу з прибутковістю ринку в цілому [3].

Для оцінки ефективності портфеля використовуються різні коефіцієнти. Зокрема, такі як: коефіцієнт Шарпа, Трейнора та Сортіно. Коефіцієнт Шарпа є найбільш відомим показником ефективності інвестування, проте цей показник має ряд істотних недоліків: 

1) чутливий до своїх складових, і при стабільності однієї з них і нестабільності іншої прагне або до нуля або до нескінченності, втрачаючи сенс інструменту оцінки;

2) як міра ризику враховує показник стандартного відхилення, який представляє собою волатильність прибутковості портфеля, яка включає зміни прибутковості як в позитивну, так і в негативну сторони;

3) співвідносить прибутковість із загальним ризиком, як системним (непереборним), так і несистемним (диверсифікуємий).

Отже, ефективними є портфелі, що забезпечують максимальну прибутковість при фіксованому рівні ризику і мінімальний ризик при заданому рівні очікуваної прибутковості [4].

За експертною оцінкою, Україна на світовій арені вважається країною з високими ризиками, особливо це відчувається у сучасний період. Це сильно обмежує притоки інвестицій. З іншого боку, прибутковість вкладень в Україні може досягати показників в кілька разів вищих, ніж у країнах з розвиненою економікою.

За результатами роботи були складені та проаналізовані три інвестиційні портфелі за допомогою моделей САРМ та Марковіца:

• Портфель мінімального ризику, ризик якого склав 1,22%.

• Портфель мінімального ризику за обмеженням на норму доходу на рівні 22%. Ризик цього портфелю склав 2,28%.

• Портфель максимального доходу із обмеженням на ризик, доход  якого склав 23,15%, при цьому маючи обмеження на ризик на рівні не більше, ніж 3%.

Практично достовірно (з ймовірністю близькою до 100%) можна стверджувати, що практично всі значення доходності портфелю будуть знаходитись в інтервалі від 15,16% до 28,84%.

Україна зі своїм підвищеним інтересом до аграрного сектору не зовсім вписується у світові тенденції. Але тренд популярності суміжних з основними індустріями сфер (банки, фармацевтичні, цифрові технології, охорона здоров'я та ін.) в Україні також помітний. Особлива активність спостерігається в аграрній інфраструктурі (порти, елеватори), можлива активність в аграрному машинобудуванні, виробництві засобів захисту рослин і добрив, створенні нових технологій в агросекторі. Адже, незважаючи на кращі в світі землі, ефективністю наше сільське господарство похвалитися не може. Результати даного дослідження підтверджують вище зазначені твердження але свідчать що Україна є країною з достатніми перспективами для інвестування.

За результатами моделювання було виконано економічну інтерпретацію отриманих результатів та надано рекомендації щодо використання отриманих результатів моделювання для подальшої оптимізації портфельного інвестування.

Література

1. Ebner, Markus Time- varying factor models for equity portfolio management: Inaug.-Diss. Vorgelegt von Markus Ebner [München]: [s. n.]. 2008. 

2. Markowitz H. Portfolio Selection. Journal of Finance. 1952. vol. 7. № 1. pp. 77 – 91.

3. Sharpe W.F. A Simplified Model for Portfolio Analysis / William F. Sharpe // Management Science. – 1963

4. Essentials of Investments/ Zvi Bodie, Alex Kane, Alan J. Marcus. New York, 2001.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення