ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА І ШЛЯХИ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ (НА ПРИКЛАДІ ТОВ «ТД ЦСВ») - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА І ШЛЯХИ ЇЇ ПІДВИЩЕННЯ (НА ПРИКЛАДІ ТОВ «ТД ЦСВ»)

13.05.2024 12:57

[2. Экономические науки]

Автор: Розіт Тетяна Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри управління та адміністрування ННІ «Каразінська школа бізнесу» Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харків; Деомідова Марія Дмитрівна, здобувач вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент», ННІ "Каразінська школа бізнесу", Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Харків


ORCID: 0000-0002-8846-7590 Розіт Т.В.

З урахуванням постійних змін у соціально-економічному середовищі, технологічних інновацій та зростаючої конкуренції на ринках, ретельний аналіз ефективності виробничих процесів стає важливою передумовою для успішного функціонування будь-якого підприємства.

Проаналізувавши визначення категорії «ефективність» у трактуванні різних авторів (В. Андрійчук [1], О. Момот, А. Демченко [2], П. Перерва,  А. Кравчук [3], М. Полегенька [4], Т. Стукан [5], О. Хмелевський [6] та ін.) можна дійти висновку, що ефективність є ключовою економічною категорією, що відображає здатність підприємства досягати поставлених цілей з оптимальним використанням ресурсів. Оцінка ефективності базується на співвідношенні між досягнутими результатами та витраченими ресурсами, враховуючи різні аспекти діяльності підприємства. Види ефективності різноманітні й включають в себе економічну, соціальну, екологічну, організаційну та інші, які оцінюються залежно від цілей, видів ресурсів, сфери застосування та інших факторів. 

Для ефективного управління підприємством важливо комплексно оцінювати всі аспекти ефективності та вживати заходи для підвищення її рівня в різних сферах діяльності. Такий підхід дає змогу забезпечити стійкий розвиток, конкурентоспроможність та соціальну відповідальність підприємства.

Розглянувши організаційно-економічну характеристику ТОВ «ТД ЦСВ», можна сказати, що товариство є успішною виробничою компанією з великим досвідом у галузі виготовлення продукції з листового металу.

Фінансово-економічна діагностики діяльності ТОВ «ТД ЦСВ» показала, що підприємство стикається з фінансовими труднощами, що виявляються в зменшенні обсягів власних оборотних коштів та зростанні залежності від зовнішніх джерел фінансування. Високий рівень маневреності коштів свідчить про ефективність управління, проте зниження показників запасів, забезпечених власними коштами, може стати ризиковим у забезпеченні матеріальних ресурсів. 

Незважаючи на це, зменшення залежності від зовнішніх постачальників фінансових ресурсів та висока автономія свідчать про певний ступінь стійкості підприємства. Однак варто звернути увагу на зростання ризику припинення діяльності через недостатній обсяг короткострокових зобов’язань. 

У цілому, аналіз показників вказує на потребу удосконалення фінансової стратегії та управлінської ефективності для забезпечення стійкого розвитку ТОВ «ТД ЦСВ» у майбутньому.

На основі проведеного аналізу фінансово-економічної діяльності ТОВ «ТД ЦСВ» ми запропонували напрямки підвищення його ефективності (рис. 1).




Рис. 1. Напрямки підвищення ефективності господарської діяльності ТОВ «ТД ЦСВ»

Так оптимізація управління оборотним капіталом сприятиме збільшенню фінансової стійкості підприємства, дозволить знизити залежність від зовнішніх джерел фінансування, дасть змогу ефективніше використовувати наявні ресурси та оптимізувати фінансові потоки, а також може створити додаткові можливості для інвестицій. 

Раціоналізація запасів сприятиме оптимізації фінансових потоків, зменшенню витрат на їх утримання та уникненню заторів у виробничих процесах. В результаті, підприємство може досягти більшої конкурентоспроможності та стабільності на ринку.

Диверсифікація джерел фінансування сприятиме зниженню фінансових ризиків та забезпечить підприємству додаткові ресурси для розвитку, а також може збільшити гнучкість управління фінансами, що дозволить підприємству краще реагувати на зміни на ринку та зміни в економічному середовищі.

Підвищення рентабельності активів дозволить забезпечити оптимальне використання ресурсів та максимізувати прибуток від їх використання, що може стати ефективним стратегічним кроком для підприємства у забезпеченні стабільного фінансового розвитку та конкурентоспроможності на ринку.

Вдосконалення фінансового контролю дасть змогу виявити потенційні ризики та можливості для оптимізації фінансових процесів, а також сприятиме підвищенню ефективності управління ресурсами та забезпечить стабільність фінансового стану підприємства.

Ми вважаємо, що зазначені напрямки є стратегічно важливими для досягнення успішного розвитку ТОВ «ТД ЦСВ» і забезпечення його конкурентоспроможності на ринку.

Література

1. Андрійчук В. Г. Ефективність діяльності аграрних підприємств: теорія, методика, практика, аналіз: монографія. Київ: КНЕУ, 2005. 292 с.

2. Момот О. І., Демченко А. О. Про сутність понять «ефективність» та «результативність» в економіці. Економічний вісник Донбасу. 2013. № 3 (33). С. 207–210.

3. Перерва П. Г., Кравчук А. В. Ефективність як економічна категорія. Вісник НТУ «ХПІ». 2018. № 15 (1291). С. 137–143.

4. Полегенька М. А. Теоретична сутність економічної категорії «ефективність». Агросвіт. 2016. № 10. С. 69–74.

5. Стукан Т. М. Теоретичні аспекти дослідження питань ефективності діяльності аграрних підприємств. Інтелект ХХІ. 2016. № 5. С. 115–120.

6. Хмелевський О. В. Оцінка якості прибутковості в інноваційно-інвестиційному розвитку підприємств машинобудування. Економіст. 2008. № 3. С. 50-53.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення