ПРОСТОРОВА ТА ГАЛУЗЕВА ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОГО БІЗНЕСУ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ПРОСТОРОВА ТА ГАЛУЗЕВА ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ АКТИВНОСТІ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОГО БІЗНЕСУ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ

11.12.2022 00:01

[2. Economic sciences]

Author: Бауліна Софія Генадіївна, магістрантка, Львівський національний університет імені Івана Франка, м. Львів


Ступивши на шлях ринкових перетворень на початку 90-х рр. ХХ століття, Україна природно опинилася у центрі уваги транснаціонального бізнесу. Нині транснаціональні корпорації виявляють підвищений інтерес до галузей української економіки, де відсутня жорстка конкуренція, або ж де конкурентні переваги місцевих виробників – менш виражені. Таким чином можна стверджувати, що кожен регіон України має шанси привабити потенційного іноземного інвестора.

Статистичні дані свідчать, що найбільше іноземного капіталу надходить у місто Київ (табл. 1). Серед напрямів інвестування можна виділити: фінансову та страхову діяльність – 26,52 % від загальної кількості капіталу; оптову та роздрібну торгівлю – 25,71 %; сферу інформації та телекомунікацій – 14,62 % [2].

Таблиця 1

Регіони України-лідери за залученням прямих іноземних інвестицій





Другу позицію посідає Дніпропетровська область. Левова частка інвестицій в цей регіон припадає на промисловість (74 % від загального обсягу), в тому числі у добувну промисловість – 46,52 %, у переробну – 26,28 %. На другому місці за обсягами залученого іноземного капіталу перебуває сфера послуг (20,45 %), в тому числі оптова та роздрібна торгівля – 59,2 %, операції з нерухомим майном – 29 % та транспорт, складське господарство, поштова й кур’єрська діяльність ‒ 11,8 % [2]. Чималі обсяги іноземного інвестування в область випливають із того, що регіон є одним з найбільших осередків вітчизняної промисловості, а також пояснюються наявністю міжнародного транспортного сполучення, що полегшують товарообіг.

За підсумками 2021 року на третьому місці за обсягом прямих іноземних інвестицій перебувала Полтавська область. Втім до когорти лідерів цей регіон долучився лише у 2019 році. Певним чином такий ривок пов’язаний із появою у 2017 році інвестиційного порталу Полтавщини [1], який сприяє органам влади в налагодженні комунікації з потенційними донорами капіталу та донесенню інформації про економічний потенціал області. Серед чільних країн-інвесторів регіону ‒ Швейцарія, Нідерланди та Великобританія. Найбільшою увагою прямих іноземних інвесторів в регіон користуються добувна промисловість та розроблення кар’єрів [2].

Донеччина також виступає одним з головних промислових центрів України, в першу чергу завдячуючи металургійним підприємствам та Маріупольському морському порту. Іноземний капітал головним чином надходить у такі галузі як промисловість (добувна та переробна) та оптова і роздрібна торгівля.

Залучені Львівською областю прямі іноземні інвестиції складають 4,3 % від загального обсягу. Переробна промисловість, постачання електроенергії, газу, пари та кондиціонерного повітря і операції з нерухомим майном концентрують найбільшу частку іноземного капіталу. Завдяки вдалому географічному розташуванню, зокрема сусідству з ЄС, регіон виступає зв’язковою ланкою між Європою та Азією. Лідерами серед іноземних країн-інвесторів можна назвати Польщу, Кіпр та Австрію [2].

У списку регіонів-лідерів – також Запорізька область, яка абсорбувала 4,26 % загального обсягу іноземного капіталу. Майже всі інвестиції припадають на промисловість, а друге місце посідають операції з нерухомим майном [2]. 

Що стосується галузевої спеціалізації іноземного капіталу в цілому, то здебільшого він концентрується у промисловості, сільському господарстві, торгівлі, будівництві, діяльності транспорту та зв’язку, операціях з нерухомим майном та фінансовій діяльності. Обсяги іноземного інвестування в промисловість за останні 7 років зросли майже вдвічі (з 15801,44 до 28231,64 млн. дол. США). Беззаперечними лідерами виступають виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів і металургійне виробництво, виробництво готових металевих виробів. Стабільним зростанням за цим же параметром вирізняється торгівля.

Найбільшим інвестором в Україну досі залишається Кіпр. Ця країна інвестує практично у всі галузі економіки, але головним чином у промисловість (добувну та переробну), торгівлю, фінансову та страхову діяльність, а також у операції з нерухомим майном. 

Список використаних джерел

1. Полтавщина системно працює над залученням інвестицій: в області вже діють 244 підприємства з інвестиціями із 43 країн світу [Електронний ресурс] – Електронні дані [Проект ПРОМІС, 2015-2021] – Режим доступу: http://pleddg.org.ua/ua/2020/poltavshhina-sistemno-pracyuie-nad-zaluch-2/ (дата звернення 30.11.2022р.) ‒ Назва з екрану.

2. Статистика зовнішнього сектору. Офіційний сайт НБУ [Електронний ресурс] ‒ Електронні дані [Київ: НБУ, 1991-2022] ‒ Режим доступу: https://bank.gov.ua/ua/statistic/sector-external#6 (дата звернення 30.11.2022р.) ‒ Назва з екрану.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення