МЕТОДИ ТА МІКРОКОНТРОЛЕРНІ ЗАСОБИ КОНТРОЛЮ ВИТРАТ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

МЕТОДИ ТА МІКРОКОНТРОЛЕРНІ ЗАСОБИ КОНТРОЛЮ ВИТРАТ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ

09.12.2022 20:07

[1. Information systems and technologies]

Author: Воропаєва Ксенія Андріївна, студентка, Харківський національний університет радіоелектроніки, м Харків


Існують сучасні автоматизовані інформаційно-вимірювальні системи обліку енергоресурсів, які одночасно вимірюють та обліковують кількість енергії та різні види енергоресурсів у територіально розподілених точках обліку та передають подальшу інформацію на ієрархічному рівні в режимі реального часу.

Всі споживачі електроенергії, незалежно від потужності, повинні мати прилади обліку активної енергії для розрахунку за отриману ними енергію від електрозбутової організації. Промислові підприємства, крім того, повинні мати прилади обліку активної енергії для контролю за виконанням норм витрат електроенергії по видах продукції та окремих енергомістких установках.

Ідея технічних засобів автоматизованого дистанційного зчитування відома давно, але лише у 70-х та 80-х роках 20 століття, коли з'явилися комплексні технології, що дозволили економічно виконувати технічні рішення, ці системи почали практично впроваджуватись у розвинених країнах. Сучасна цивілізована торгівля енергоресурсами зводить до мінімуму участь людини, для цього як постачальники, так і споживачі створюють на об'єктах автоматизовані інформаційно-вимірювальні системи обліку енергоресурсів. 

Сьогоднішній стан розвитку технічних засобів дозволяє вирішити ці завдання на апаратному рівні за допомогою мікроконтролерів. Мікроконтролер має містити енергетичну модель електромеханічного пристрою, що враховує чотири складові: мережі, перетворювальний пристрій, двигун i технологічний механізм у площинах споживання енергії, її використання та енергоуправління. Головною перевагою такого рішення є гнучкість, яка досягається програмно та не потребує додаткових затрат на апаратну складову. Такі системи достатньо надійні, точні та компактні. Вони забезпечують такі функції, як автоматичний збір даних з пристроїв обліку, накопичення та зберігання даних та аналіз інформації для подальшої роботи. 

Не менш важливу роль відіграють різні сервісні функції, такі як віддалений доступ до лічильників, інформація про енергоспоживання тощо. Завдяки наявності цифрового дисплея, керованого мікроконтролером, різні режими відображення інформації можна задавати програмно. Наприклад, відображення інформації про місячне споживання енергії за різними тарифами.

Завдяки використанню передових технологій вимірювання та мікрокомп’ютерних технологій сучасні високоточні електронні лічильники розроблені для вимірювання широкого діапазону та виконання тарифних функцій. Комбінований і включений через трансформатори струму і напруги, лічильник записує активну і реактивну енергію в обох напрямках. Всі робочі параметри налаштовуються індивідуально за допомогою сервісної програми.

Впровадження автоматизованих інформаційно-вимірювальних систем є стратегічним напрямком підвищення ефективності використання енергетичного потенціалу країни.

Література

1. Закладний О. М., Праховник А. В., Соловей О. І. Енергозбереження засобами промислового електропривода: Навчальний посібник. – К: Кондор, 2005. – 408с.

2. Електроенергетика та охорона навколишнього середовища. Функціонування енергетики в сучасному світі. Т. О. Бурячок, З. Ю. Буцьо, Г. Б. Варламов, С. В. Дубовськой, В. А. Жовтянський;

3. Правила улаштування електроустановок – Видання офіційне. – Міненерговугілля України. – Харків : Форт, 2017. – 760 с

4. Лут М.Т., Радько І.П. Технічні засоби і системи обліку електричної енергії: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Лут М.Т., Радько І.П. – ЦП «Компринт», 2015.- 439 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення