ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ ЯК МЕХАНІЗМ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНИХ ІНВЕСТИЦІЙ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ЕКОТРАНСФОРМАЦІЯ ЯК МЕХАНІЗМ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНИХ ІНВЕСТИЦІЙ

09.12.2022 11:45

[2. Economic sciences]

Author: Yuliia Teres, Ph.D. researcher, Marius Jakulis Jason Foundation Scholar, Faculty of Economics and Business Administration, Vilnius University, Vilnius, Lithuania


Екологічні проблеми набули світового масштабу і все більше стають загрозою для життєдіяльності людей на планеті. Концепція забезпечення сталого розвитку вже стала незмінним трендом на глобальній арені. Все більше країн долучаються до заходів щодо захисту навколишнього середовища. Все більше реалізується «зелених» проєктів, які потребують відповідного фінансування. Все більше країн розглядають Green Recovery як необхідний пакет реформ, зокрема щоб відновити економіку після пандемії.

У свою чергу, реалізація «зелених» проєктів потребує значних інвестицій. Oдин із найчастіших бар’єрів, з яким стикаються міста, громади, девелопери екопроєкти – це фінансування. 

Проєкти екологічного спрямування, які мають багато безперечних переваг для добробуту суспільства, потребують чималих довгострокових інвестицій. Для вирішення цього питання було запроваджено новий фінансовий інструмент – зелені облігації.

Зміна “траєкторії” світової економіки в напрямі сталого розвитку дедалі більше визначає прагнення уряду,  інституційних інвесторів і домогосподарств до мобілізації “зелених” інвестицій у низьковуглецеву та кліматично стійку інфраструктуру, розвиток відновлюваної енергетики, проведення промислової на енергетичної модернізації.

Трансформація економіки у напрямі екології заклала основи для концепції сталого розвитку. Остання ж стала важливою частиною в інтегруванні екологічних проблем у плани соціально-економічного розвитку та у підвищення обізнаності про негативні наслідки, які спричинюються виробництвом ряду галузей на довкілля та суспільство.

Головна мета концепції “зеленої” економіки полягає у досягненні помітного прогресу у взаємозв’язку “екологія-економіка”. Урядам країн пропонується перейти до збалансованого розвитку, що включає сприяння інвестиціям у природний капітал, вирішення проблем енергетики та забезпечення населення екологічно чистими продуктами харчування, приділення уваги питанням землекористування та оптимального управління ресурсами, перехід до більш ефективних, екологічних та ресурсозберігаючих технологій, спрямованих на зменшення викидів забруднюючих речовин, зупинку виснаження ресурсів, пом’якшення наслідків зміни клімату.

Україна взявши курс на вступ до ЄС (виборюючи цей вибір на полі бою) також бере до уваги досвід функціонування ринку зелених облігації в Європі.

Взявши до уваги тенденції розвитку ринку зелених облігацій в Україні розпорядженням уряду було ухвалено Концепцію запровадження та розвитку ринку «зелених» облігацій в Україні. Метою Концепції є визначення напрямів і завдань запровадження ринку зелених облігацій, що дасть змогу залучати фінансування для реалізації проектів екологічного спрямування, створити передумови для розвитку такого ринку в Україні, підвищення його інвестиційної привабливості. Реалізація Концепції з урахуванням визначених завдань здійснюється протягом 2022-2023 років.

Актуальним для України є досвід Литви, як прогресивної держави та надійного партнера нашої країни. У Литві ринок зелених облігацій розвивається досить ефективно. Ще у 2018 році Міжнародна рейтингова агенція Moody's Investors Service оцінила вищим балом (GB1 Excellent) випущену урядом Литви емісію «зелених» облігацій щодо енергетичної ефективності. Литва перебуває серед країн-лідерів, які випустили «зелені» облігації - третя країна в Європі та сьома країна у світі. Литва забезпечила процес, про який говорить увесь світ і який найвищим балом оцінили експерти світового рівня. Оцінка GB1 Excellent означає, що емітент зелених облігацій дотримується найвищих стандартів при керуванні отриманими від випуску зелених облігацій засобами, їх адмініструванні та направленні їх на проекти в галузі охорони навколишнього середовища, а також при наданні необхідних звітів.

На жаль військова агресія РФ проти України загальмувала усі прогресивні інвестиційні процеси в країні, і на сьогодні мова йде про виживання нації.

Список літератури:

1. https://www.kmu.gov.ua/news/parlament-shvaliv-u-drugomu-chitanni-zakonoproekt-yakij-peredbachaye-vvedennya-v-obig-zelenih-obligacij-v-ukrayini

2. Про схвалення Концепції запровадження та розвитку ринку зелених облігацій в Україні: розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2022 р. № 175-р https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/175-2022-%D1%80#Text

3. https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/200309-sustainable-finance-teg-green-bond-standard-usability-guide_en.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення