СИСТЕМА ВИМІРЮВАННЯ ЗАДИМЛЕНОСТІ ОБ’ЄКТУ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

СИСТЕМА ВИМІРЮВАННЯ ЗАДИМЛЕНОСТІ ОБ’ЄКТУ

01.11.2022 12:18

[3. Technical sciences]

Author: Лисенко Наталія Вікторівна, магістрант, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ


Основним із найефективніших методів системи пожежогасіння є вогнегасні аерозольні генератори. В результаті горіння шихти, ініційованого піротехнічним імпульсом від стартового вузла генератора, утворюється хмара вогнегасного аерозолю, яке заповнює обсяг і гасить пожежу. Аерозольні частинки, що утворюються при згорянні шихти, завдяки своїм невеликим розмірам, здатні перебувати в підвішеному стані протягом 30-40 хвилин. При досягненні вогнегасної концентрації аерозолю в приміщенні тепловіддача різко знижується, відбувається поступове зниження температури газового середовища і горіння припиняється. Саме тому ми вважаємо за необхідне дослідити детально принцип аерозольного пожежогасіння, а також проаналізувати математичні методи, що імітують задимленість [1].

Зауважимо, що димові сигналізації забезпечують значний рівень безпеки домогосподарств, значно зменшуючи ризик загибелі під час зареєстрованих пожежу будинках з працюючою димовою сигналізацією. Однак показники димової сигналізації можуть ще більше знизити ризик пожежі. Більш рання активація сигналізації за рахунок підвищення чутливості димових датчиків є одним з підходів до підвищення продуктивності [1].

Для повної характеристики аерозолів необхідно знати розподіл частинок, але на практиці часто доводиться обмежуватися вказівкою «середнього розміру» у всіх тих випадках, коли досліджується не розподіл розмірів частинок, а деяка властивість аерозолю в залежності від розмірів частинок. Наприклад, коефіцієнт дифузії,  діаметр дифракційної корони. 

При дослідженні моделі  аерозолю показано, що основними механізмами зменшення маси аерозолю є випаровування крапель, коагуляція і відстоювання. Інтенсивність цих процесів залежить від діаметра аерозольних частинок (що залежить, в свою чергу, від швидкості згортання), фізико-хімічних властивостей частинок і параметрів зовнішнього середовища. Теоретично показано, що швидкість коагуляції збільшується при накладенні акустичного поля і при введенні додаткової дисперсної фази,  Причому, чим вище дисперсія додаткової фази, тим більше ефект. Вплив ультразвуку на аерозольну хмару - це радіаційний тиск, що також сприяє прискоренню відстоювання. Цей механізм стає провідним механізмом при зменшенні розміру частинок.

Введення додаткової дисперсної фази в існуючий аерозоль збільшує швидкість коагуляції, а отже, і осадження частинок, збільшуючи їх концентрацію. Слід зазначити, що найкращий результат вийде при більш високій дисперсності введеного аерозолю, так як буде більша кількість частинок n0, більша кількість зіткнень за одиницю часу і конкретна площа поверхні, відповідно, більш високі показники коагуляції і осадження. Окремих досліджень потребує фізико-математична модель для випадку двофазного аерозолю (параметри з індексом 1 відносяться до додаткової дисперсної фази). Необхідно пам'ятати, що одна або обидві дисперсні фази можуть випаровуватися, що впливає на втрату маси аерозолю. На практиці таке завдання може виникати, наприклад, в шахтах або при гасінні пожеж, при відкладенні пилу на виробничих об'єктах за допомогою дощувальних установок і т. д.

Література:

1. Knoch M., Keller M. The customised electronic nebuliser: a new category of liquid aerosol drug delivery systems // Expert Opin Drug Deliver. – 2005. – Vol. 2. – Р. 377-390. 

_____________________

Науковий керівник: Маркіна Ольга Миколаївна, кандидат технічних наук, доцент, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення