СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ КОНТРОЛЮ І УПРАВЛІННЯ ДОСТУПОМ ЯК ІНСТРУМЕНТ БОРОТЬБИ З COVID-19 - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ КОНТРОЛЮ І УПРАВЛІННЯ ДОСТУПОМ ЯК ІНСТРУМЕНТ БОРОТЬБИ З COVID-19

10.12.2021 23:44

[1. Information systems and technologies]

Author: Комар М.П., викладач, кафедра інформаційно-обчислювальних систем і управління, Західноукраїнський національний університет; Солонинка Р.В., студент, кафедра інформаційно-обчислювальних систем і управління, Західноукраїнський національний університет


В останні півтора роки мільйони людей у всьому світі були змушені залишатися вдома, щоб обмежити поширення COVID-19. Зараз у багатьох регіонах розпочинається повільне відновлення економіки. Проте вірус змінив наш погляд на світ. Відвідування публічних місць, громадський транспорт, будинки, магазини тепер викликають побоювання.

Сьогодні інформаційні технології використовуються як інструменти підтримки боротьби з вірусною пандемією, що вразила весь світ з початку 2020 року. Наукова спільнота поділяють великі надії на те, що сучасні технології можуть бути використані для боротьби з коронавірусом, зокрема їх застосування включало підтримку заходів з обмеження пересування населення, прогнозування еволюції спалахів захворювань і проведення досліджень для розробки вакцини або лікування [1]. 

Біометричний контроль і управління доступом базується на використанні унікальних ідентифікаторів – капілярна сітка, відбитки пальців, сітківка ока. Дозволяє забезпечити дієвий контроль управління доступом, надає можливість гнучкого управління рівнями безпеки. Головною перевагою біометричної системи є неможливість підробки чи втрати «пропуску» з особистими даними [2]. 

Проте, в даний час на ринку систем безпеки спостерігається підвищення попиту на системи контролю і управління доступом, що володіють функціями «мобільного доступу». Мобільні пристрої зв’язку настільки міцно увійшли в наше життя, що без них важко уявити будні кожної людини. Походження цього терміну пов’язано з продуктом «Mobile Access» [3], представленим компанією HID Global в 2014 р. і дозволяє смартфонам взаємодіяти зі спеціалізованими зчитувачами [4]. Продукт має на увазі можливість побудови інфраструктури, в якій для отримання доступу до матеріальних або інформаційних ресурсів в якості ідентифікатора використовуються мобільні пристрої. Він дозволяє користувачам використовувати свої смартфони, планшети і інші гаджети для отримання доступу до дверей, воріт, мереж, служб і т. д. 

Таке нове рішення для контролю доступу спрощує роботу в сучасному світі мобільних технологій і має ряд переваг [3]:

1. Зручність використання: для доступу до об'єктів користувачам більше не потрібно носити з собою картки, натомість вони можуть використовувати свої мобільні пристрої.

2. Операційна ефективність та економічність: дозволяє адміністраторам створювати засоби ідентифікації, керувати ними за допомогою хмарних сервісів.

3. Високий рівень безпеки: працює через високозахищену надійну хмарну платформу, створено на основі технології ідентифікації особистості Seos та використовує найефективніші методи забезпечення цілісності даних. Таке рішення прив'язує мобільний ідентифікатор до пристрою і надійно захищає дані, що зберігаються і використовуються.

Тому використання мобільних пристроїв для керування доступом в громадських місцях є актуальним. При цьому характерною рисою такого підходу є відсутність залежності від конкретних протоколів і технологій передачі даних.

Література:

1. Chun A. In a time of coronavirus, China’s investment in AI is paying off in a big way. URL: https://www.scmp.com/comment/opinion/article/3075553/time-coronavirus-chinas-investment-ai-paying-big-way.

2. Біометричні системи доступу. URL: https://cctv.lviv.ua/biometrychni-systemy-kontrolyu-dostupu.php.

3. HID Mobile Access Solutions. URL: https://www.hidglobal.com/solutions/access-control/hid-mobile-access-solutions.

4. Cards and Credentials. URL: https://www.hidglobal.com/products/cards-and-credentials.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення