ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ПРОВАЙДЕРІВ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ПУБЛІКАЦІЯ ВЕБ-ДОДАТКУ У ХМАРІ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ПРОВАЙДЕРІВ ХМАРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ПУБЛІКАЦІЯ ВЕБ-ДОДАТКУ У ХМАРІ

13.11.2021 10:24

[1. Information systems and technologies]

Author: Івасюта П.С., студент, кафедра математичних проблем управління і кібернетики, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича; Фратавчан В.Г., к.ф.-м.н., доцент, кафедра математичних проблем управління і кібернетики, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича


З розвитком технологій та сучасних підходів розробки та обслуговування додатків та сервісів стає все більше актуальною задача перенесення обчислюваних потужностей та ресурсів у хмару. Світ інформаційних технологій стрімко та динамічно розвивається, і з кожним днем хмарні провайдери пропонують нам все кращі і кращі умови використання їх сервісів [1]. Оскільки питання доцільності та раціональності даного підходу є актуальним та цікавим, виникла ідея проведення порівняльного аналізу та отримання деяких «рекомендацій» щодо критеріїв та процесу вибору хмарного провайдеру з точки зору розміщення та публікації програмних сервісів. Сучасний стан та перспективи динаміки хмарних сервісів відображено на діаграмі:



Рис. 1. Динаміка та екстраполяційний прогноз зростання ринку публічних хмарних сервісів у всьому світі з 2011 по 2022 рік [2].

При проведенні дослідження обмежились порівняльним аналізам основних характеристик найпопулярніших провайдерів хмарних технологій, а саме: Microsoft Azure, Amazon Web Services та Google Cloud App Engine. Звичайно, в кожного з них є ряд своїх переваг, і кожен із них пропонує власний інструментарій для вирішення одних і тих же проблем. Для наочності принципів аналізу та вибору оцінюються хмарні сервіси з точки зору їх найбільш релевантного рішення для публікації конкретного веб-сервісу, а саме SMS Service, створеного при виконанні дипломного проекту.

Даний веб сервіс написаний мовою С# на основі платформи ASP.Net MVC, та розроблений у середовищі програмування Visual Studio 2019. Головною метою цього веб-сервісу є синхронна, одночасна відправка повідомлень на телефон для великої кількості отримувачів. Цей момент є важливим, і його потрібно врахувати в процесі вибору обчислюваних ресурсів, які будуть виділятись на опрацювання запитів в додатку. Так як на сервісі передбачено можливість відправки повідомлень у вказаний час, потрібно забезпечити цілодобову доступність сервісу, а також достатню швидкодію для обробки запитів, щоб всі повідомлення відправлялись та були доставлені у точно зазначений час. Також повинно бути враховано те, що відправка таких повідомлень реалізується за допомогою системних таймерів, що керують окремими потоками, та є досить ресурсозатратними.

Враховуючи ці аспекти можна прийти до висновку, що важливим є не лише процес вибору кращого хмарного провайдера для конкретного сервісу, а також і вміння обрати потрібні сервіси всередині провайдера, налаштувати їх роботу, та кількісно визначити оптимальний об’єм ресурсів, які потрібно виділити під конкретний сервіс у конкретний момент часу.

Список літератури:

1. Літошенко А.В., «Хмарні обчислення як своєрідний вид аутсорсингу комп'ютерних сервісів та його перевага»//журнал «Економіка та держава»  06.2017, ст. 86-89.

2. Public IT cloud services global market growth 2011-2022 [Електронний ресурс]. URL: https://www.statista.com/statistics/203578/global-forecast-of-cloud-computing-services-growth/ (дата звернення 09.11.2021)



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення