ОГЛЯД ПОСТАЧАЛЬНИКІВ ХМАРНИХ СЕРВІСІВ - Scientific conference

Congratulation from Internet Conference!

Hello

Рік заснування видання - 2011

ОГЛЯД ПОСТАЧАЛЬНИКІВ ХМАРНИХ СЕРВІСІВ

29.09.2021 21:12

[1. Information systems and technologies]

Author: Бойчук І.І., студентка, кафедра системного аналізу та теорії прийняття рішень, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, м. Київ


Хмарні обчислення принципово змінили ІТ-економіку, відкривши нові можливості, нові бізнес-моделі та цілу нову еру бізнесу. Щомісячна сума витрат на звичайний веб-додаток становила 150000$ в 2000 році, за допомогою хмарних обчислень вдалось знизити цю ціну до менш ніж 1000$ на місяць [1].

На даний момент трійкою найкращих постачальників хмарних сервісів у світі є Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) та Microsoft Azure (MS Azure). Ці три платформи мають деякі спільні особливості, такі як автоматичне масштабування, безпека та узгодженість. Між ними також наявні деякі відмінності. Магічний квадрант Gartner (рис.1) показує домінуючу позицію AWS проти MS Azure та GCP. Тим не менш, очікуються суттєві зміни, оскільки Alibaba Cloud, Oracle Cloud та IBM Cloud продовжують розвиватися.



Рисунок 1 – Чарівний квадрант для хмарної інфраструктури та послуг платформ [2]

Компанії не потрібно вибирати лише одного хмарного постачальника для всіх потреб функціональності. Наприклад, одного постачальника можна використовувати для зберігання, а іншого – для запуску коду. Однак це має бути економічно та функціонально обґрунтовано. В таблиці 1 наведено сильні та слабкі сторони кожного з трійки найкращих постачальників хмарних сервісів.

Таблиця 1 – Сильні та слабкі сторони постачальників хмарних сервісів




Amazon була першою компанією, яка запропонувала хмарну інфраструктуру розробникам інших компаній. Станом на 2020 рік Amazon має найбільшу частку ринку хмарних обчислень, згідно з дослідженнями Gartner [2].

Компанія пропонує повний спектр послуг IaaS та PaaS. Серед найпопулярніших – Elastic Beanstalk, Elastic Cloud Computing, Elastic Block Store, Simple Storage Service, Relational Database Service та NoSQL база даних DynamoDB. AWS також пропонує хмарні послуги, пов'язані з налаштуванням й управлінням мережами, аналітикою та машинним навчанням, інтернетом речей, мобільними послугами, розробкою, хмарним управлінням, хмарною безпекою тощо. За роки Amazon розробив екосистему навколо своїх хмарних сервісів, а також постійно вдосконалює їх та запускає нові.

Google має репутацію розробника простих у використанні продуктів, які також є технічно вдосконаленими. Як і Amazon та Microsoft, Google пропонує широкий спектр послуг IaaS та PaaS, які охоплюють обчислення, зберігання, мережеві технології, великі дані, машинне навчання, інструменти розробника та безпеки. Деякі з найвідоміших хмарних пропозицій включають Compute Engine, App Engine, Container Engine, Cloud Storage та BigQuery.

Google також створював та брав участь у багатьох популярних проектах з відкритим кодом, саме це вплинуло на надання послуг, що пов’язані з цим досвідом. Великі можливості передачі даних доповнені недорогим хмарним сховищем Google, що робить цю хмарну платформу економічно вигідною для зберігання великих обсягів даних.

Microsoft має широке визнання бренду та використання серед компаній, що допомогло хмарній платформі Azure набути популярності. Багато компаній вже використовують Microsoft SQL Server, Windows Server, .NET, Active Directory та інші продукти, тому досить логічно в цьому разі обирати Azure для хмарних потреб.

Хмарний портфель MS Azure є вичерпним: окрім пропозицій Azure IaaS та PaaS, Microsoft також пропонує кілька пропозицій SaaS, включаючи продукти Office 365, онлайн версії корпоративного програмного забезпечення Dynamics та інструменти для веб-розробників. Завдяки досвіду роботи Microsoft з підприємствами, Azure піднявся на друге місце після Amazon. Відмінністю Microsoft Azure є те, що платформа пропонує поєднання простоти використання та можливості роботи з локальними середовищами для створення гібридного підходу до хмарних обчислень.

Сучасне покоління хмарних постачальників включає різні інструменти, які вирішують проблеми, що виникають у зв’язку з швидко зростаючим обсягом даних. На березень 2021 року трьома найпопулярнішими постачальниками публічних хмарних платформ залишаються Amazon Web Services, Microsoft Azure та Google Cloud Platform.

• AWS був першим лідером у сфері публічних хмарних обчислень і став головним гравцем у галузі штучного інтелекту, баз даних, машинного навчання та безсерверного розгортання програмного забезпечення.

• Microsoft Azure, поряд із результатами діяльності Microsoft на підприємствах, робить компанію сильним конкурентом AWS.

• GCP займає третє місце після AWS та Azure, його сила в аналітиці даних та штучному інтелекті зростає.

Все більше компаній відмовляються від власного комп'ютерного обладнання на користь вдосконаленої хмарної архітектури. У міру розвитку обчислювальних технологій бізнес, природно, залишає позаду свої старі способи і переходить на найсучасніші рішення.

Література:

1. What is Cloud Computing in Simple Terms? Definition & Examples (Dobran, 2018) – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://pho enixnap.com/blog/what-is-cloud-computing. 

2. Gartner Report – [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://pages.awscloud.com/GLOBAL-multi-DL-gartner-mq-cips-2020-learn.html.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Сonferences

Conference 2024

Conference 2023

Conference 2022

Conference 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення