ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ WEB - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2011

ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ WEB

11.11.2021 21:26

[1. Інформаційні системи і технології]

Автор: Гончар Л.І., к.е.н., доцент, Західноукраїнський національний університет; Дем’янюк Д.Б., студент 2 курсу, факультет комп’ютерних інформаційних технологій, Західноукраїнський національний університет


Досліджуючи історичні аспекти розвитку Web, важливо зазначити, що Web – це сукупність сайтів, розташованих на веб-серверах в Інтернеті. Вивчаючи теоретичні засади функціонування Web, доцільно зауважити, що на думку І. О. Завадського, Web – це не просто середовище збереження веб-сторінок, а й на основі Web існують служби Інтернету. Питання характеристики Web розглядають наступні науковці: В. Ю. Биков, І. О. Завадський, Н. М. Наумова, Й. Я. Ривкінд, К. А. Хайдаров та інші. Хоча дослідження вищезазначених науковців є вагомими, проте питання розвитку Web є актуальним, адже постійно з’являються нові можливості Web та перспективи розвитку Web [1].

Отже, Web – це основа Інтернету, система доступу до взаємопов’язаних документів на різних комп’ютерах, підключених до Інтернет. Кожний період розвитку Web характеризується певним станом розвитку Всесвітньої павутини. Узагальнюючи історичні аспекти розвитку Web, можна представити їх у вигляді таблиці 1. Доцільно зазначити, що між класифікаціями розвитку Web серед американських науковців існують розбіжності. Так, Том Флеракерс визначає Web 4.0 як «мобільний Інтернет», а Марко Браніг називає Web 4.0 як свідомий Web. Том Флеракерс пропонує Web 5.0 та визначає його як емоціональний Web, який поєднує в собі Open, Linked та інтелектуальний Web, а Марко Браніг навіть не розглядає Web 5.0 [1] .

Досліджуючи вітчизняну історію розвитку Інтернету, важливо відзначити, що вона почалася 19 грудня 1990 року, коли п’ятьом інженерам в м. Києві вдалося під ’єднатися до мережі Інтернет. Потім навесні 1991 року Юрієм Янковським і його колегами була створена компанія «Технософт», яка офіційно отримала статус Інтернет-сервіс провайдера [2].

Таблиця 1

Істрія розвитку Web [1;3]




Доцільно відмітити, що ще один вузол колективного доступу до мережі з’явився в 1990 році в київському Палаці піонерів і школярів, де тепер знаходиться Міжнародний центр інформаційних технологій INT. Наступним до Інтернету підключився Харків. Група фахівців під керівництвом Ігоря Михайленка організувала вузол колективного доступу до мережі на базі телефонно-телеграфної станції. Восени 1991 року почалися перемовини з Адміністрацією адресного простору мережі Інтернет (IANA) про виділення Україні власного домену. І вже 1 грудня 1992 офіційно зареєстрували домен ua, який українські фахівці адміністрували на громадських засадах. В той час швидкість Інтернету була лише 2,5 Кб/с, а сьогодні середня швидкість Інтернету в Україні в 20 тисяч разів вища – близько 50 Мб/с. Отже, історія розвитку Web є динамічною та передбачає подальше стрімке зростання.

Література:

1. Дущенко О. С. Огляд історії розвитку WEB. Фізико-математична освіта. 2018. Випуск 2 (16). С. 46 – 50.

2. Пивоваров С. 28 років тому запустили перший у світі веб-сайт. URL: https://thebabel.com.ua/texts/23307-28-rokiv-tomu-zapustili-pershiy-u-sviti-veb-sayt-mi-pokazali-yak-viglyadav-bi-thebabel-v-1990-roci (дата звернення: 25.10.2021).

3. Web 1.0 vs Web 2.0 vs Web 3.0 vs Web 4.0 vs Web 5.0 – A bird’s eye on the evolution and definition. URL: https://flatworldbusiness.wordpress.com/flat-education/previously/web-1-0-vs-web-2-0-vs-web-3-0-a-bird-eye-on-the-definition/ (дата звернення: 25.10.2021).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення