РОЗВИТОК ВІТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ У 2021 РОЦІ - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

РОЗВИТОК ВІТРОЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ У 2021 РОЦІ

06.04.2022 14:43

[3. Технические науки]

Автор: Юрченко Олександр Юрійович, асистент, Сумський національний аграрний університет, м. Суми


Розвиток альтернативної енергетики у світі набуває обертів і це пов’язано із багатьма факторами, серед яких:

- безпека для навколишнього середовища;

- максимальне використання природних ресурсів;

- зменшення використання традиційних джерел енергії.

В Україні ситуація із альтернативною енергетикою є набагато складнішою, порівнюючи з іншими розвиненими країнами. Серед альтернативної енергетики широкого розповсюдження в даній країні набули сонячні електростанції. Однак, одним із прикладів альтернативної енергетики є і вітроенергетика. Даний вид виробництва електроенергії має повільніший розвиток, порівнюючи із сонячними електростанціями.

Якщо 2019 рік можна вважати рекордним для українського сектору ВДЕ, а 2020 рік став роком виживання і боротьби, то в 2021 році сектор відновлюваної енергетики опинився на роздоріжжі, знаходячись в очікуванні вибору Урядом країни вектор розвитку енергетики: один напрямок, який передбачає кардинальну зміну енергетичної парадигми та модернізацію енергетичної системи, веде до чистого майбутнього з масовим та збалансованим використанням відновлюваних джерел енергії; другий, в свою чергу, не потребує жодних фізичних зусиль на подолання існуючі в секторі кризи, пропонуючи натомість “плисти за течією” і підтримувати розвиток традиційної генерації, закриваючи очі на її негативний вплив як на здоров’я суспільства, так і на цілість й безпеку держави.

Сектор вітрової енергетики в очікуванні вибору держави. Близько 5 000 МВт вітроенергетичних потужностей, які станом на початок 2021 року отримали дозволи на будівництво, демонструють готовність сектору розвиватися і надалі вносити свій вклад в національну економіку України. Добровільно погодившись на зменшення своїх прибутків та скорочення “зеленого” тарифу у 2020 році, інвестори в ВДЕ і надалі намагаються шукати спільну мову з Урядом України та відтерміновують позивання до міжнародних арбітражів для захисту своїх прав та ведення бізнесу за чесних “правил гри”. Деякі ж інвестори і далі продовжують інвестувати в Україну усвідомлюючи усі “ризики країни” та сподіваючись на виконання Урядом своїх зобов’язань перед ними. Так, за першу половину 2021 року у трьох областях України було введено в експлуатацію 73 нових вітротурбін загальною потужністю 278,4 МВт, а саме:

- Перша черга Дністровської ВЕС загальною потужністю 40 МВт в Одеській області;

- Перша черга Запорізької ВЕС загальною потужністю 98 МВт в Запорізькій області;

- Друга черга Сиваської ВЕС загальною потужністю 140,4 МВт в Херсонській області, урочисте відкриття якої планується в вересні 2021 року. Таким чином, на початок липня на Сиваській ВЕС вже введено в експлуатацію 241,8 МВт з запланованих 250 МВт.

Таким чином, станом на 1 півріччя 2021 року загальна потужність вітроенергетичного сектору на материковій частині України досягла 1592,4 МВт (включно з територіями ОРДЛО). Звичайно, пріоритетним завданням даної галузі залишається розширення свого потенціалу та змога конкурувати за об’ємами виробництва з іншими джерелами енергії.

Література:

1. Держава на роздоріжжі або яким було перше півріччя 2021 року для національного сектору вітрової енергетики. URL: https://ua.interfax.com.ua/news/blog/757882.html



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення