ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ МЕДИЧНА ІНФОРМАТИКА В ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Научное сообщество

Вас приветствует Интернет конференция!

Приветствуйем на нашем сайте

Рік заснування видання - 2011

ВИКЛАДАННЯ ДИСЦИПЛІНИ МЕДИЧНА ІНФОРМАТИКА В ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ COVID-19

21.10.2021 23:22

[1. Информационные системы и технологии]

Автор: Мацегора Ю.С., асистент, кафедра медичної та біологічної фізики, медичної інформатики та біостатистики, Державний заклад «Луганський державний медичний університет», м. Рубіжне


Спалах коронавірусної хвороби COVID-19 став причиною масового використання навчальних дистанційних технологій у всіх закладах вищої освіти виключенням не стали навіть медичні університети. Заклади вищої освіти у короткий термін були вимушені повністю змінити формат організації навчального процесу. У зв’язку з цим на початку і впродовж пандемії керівництво Державного закладу «Луганський державний медичний університет» вирішило перевести педагогічний процес на дистанційну форму навчання для безпеки студентів і викладачів, скоротив до мінімуму всі можливі контакти між учасниками освітнього процесу. Але у 2020-2021 році режим пом’якшився і студенти змішано відвідували заняття в очній та дистанційній формі.

Так викладачі кафедри медичної та біологічної фізики, медичної інформатики та біостатистики стикнулися з проблемою адаптації деяких тем з дисципліни медична інформатика і під дистанційну форму і під очну. Проблема полягала у тому, що для проведення занять на кафедрі використовуються спеціалізовані комп’ютерні кабінети із спеціальним програмним забезпеченням. Що не давало можливості проводити заняття дистанційно. Було прийнято рішення адаптувати календарно-тематичні плани під дистанційну форму, замінити програмне забезпечення на безкоштовні аналоги.

Для контролю студентів використовувались засоби відео зв’язку Zoom, а також тестування розроблені засобами Google.

Розглянемо приклад проведення заняття у дистанційному режимі на тему «Представлення систем підтримки прийняття рішень. Експертні системи. Побудова бази знань та структурування. Сучасна архітектура системи прийняття рішень». Питання, що підлягають вивченню на занятті: «Основні моделі представлення медичних знань. Принцип побудови і функціонування систем підтримки прийняття рішень. Експертні системи. Система знань». Кінцевий результат: побудова експертної системи за допомогою MS Excel. Із позитивних моментів, за допомогою відео зв’язку викладач мав змогу розповісти теоретичний матеріал, продемонструвати мультимедійний матеріал, продемонструвати матеріал із різних інтернет-ресурсів наочно за допомогою демонстрації екрану. Також були показані різні варіанти простих експертних систем на демонстраційних прикладах. Проблемою стало те, що не всі студенти мали змогу виконувати завдання у MS Excel, Google таблиці, а також Libre Office Calc і інші безкоштовні аналоги мали не схожий інтерфейс, були відсутні або мали різний синтаксис використовувані функції. Також деякі студенти не мали змоги заходити в Zoom з комп’ютера, а використовували для зв’язку мобільний телефон, працювали за комп’ютером. Тому під час того, коли у студентів виникали якісь труднощі виконання завдань у них не було змоги продемонструвати свій екран і таким чином, довго розбиралися у чому все ж таки помилка. Але є тема з дисципліни медична інформатика, яка дуже підходить під використання дистанційних технологій у навчанні, «Телемедицина». Для вивчення питань з цієї теми студенти напередодні створюють презентації і в режимі семінару демонструють теоретичні відомості щодо телемедичних технологій, потім розбирають ситуаційні задачі «лікар – пацієнт».

При підбиванні підсумків, в цілому, для проведення занять з дисципліни медична інформатика підходить варіант дистанційних технологій в навчанні. Необхідний лише, як і усім, час для адаптування календарно-тематичних планів, підготовки студентів до дистанційного навчання, адаптування програмного забезпечення таким чином, щоб всі студенти мали змогу користуватися їм.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференции

Конференции 2024

Конференции 2023

Конференции 2022

Конференции 2021



Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукова спільнота - інтернет конференції

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Інформаційне суспільство: технологічні, економічні та технічні аспекти становлення